News
Türkiye Tarihi Kentler Birliği Konya Buluşması Başladı
25-27 Eylül tarihleri arasında Konyada gerçekleştirilecek Türkiye Tarihi Kentler Birliği programların açılış programı Mevlana Müzesi Gülbahçede yapıldı.
Mevlana Müzesi'ni ziyaret ederek başlayan programa; Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti Konya Milletvekilleri, Bartın, Eskişehir, Muğla, Uşak, Kayseri ve Merkez Valileri, Danıştay Üyesi Temel Koçaklar, Türkiye Tarihi Kentler Birliği ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile çok sayıda kaymakam, belediye başkanı ve belediye yöneticisi katıldı.
TOPLANTI ŞEHRİMİZ AÇISINDAN FAYDALI OLACAK
Programın açılışında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye Tarihi Kentler Birliği'nin Konyada toplanmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, geçtiğimiz yıl Dünya Tarihi Kentler Birliği toplantılarında da 54 ülkeden 500ün üzerinde belediye başkanı ve yöneticisini ağırladıklarını hatırlattı. Bu toplantıda alınan kararların tarihi ketler için çok önemli olduğunu belirten Başkan Akyürek, Toplantılardan Konya olarak çok istifade ettik. O zaman başlayan kardeşlik ilişkileri bugün de artarak devam ediyor. Şimdi de Türkiye Tarihi Kentler Birliğinin toplantısının tüm katılımcılar ve Konyamız açısından son derece faydalı olacağına inanıyorum dedi.
BU BİRLİKTELİK GELECEĞİN ORTAK DİLİNİ OLUŞTURACAK
Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Türkiyenin farklı şehirlerinden gelen topluluğun; doğruların yarınlarına aktarılması için toplandığını söyledi. Büyük kentlerin büyük düşündüğünü vurgulayan Sözen, Günümüzde büyük kentler büyük göçlerin ağır bedelini ödeyerek tarihinden uzaklaşmış olabilir. Ama bu birliktelik geleceğin ortak dilini oluşturacaktır. Somut-soyut tüm miras bizimdir düşüncesi ile bu toplantıları yapıyoruz. şeklinde konuştu.
YENİ DÖNEMDE YENİ MİSYONLA YOLA DEVAM
Konya Buluşmasında Türkiye Tarihi Kentler Birliğinin gelecekte atacağı adımların planlanacağını kaydeden Türkiye Tarihi Kentler Birliği ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise, hızla değişen dünyada yeniliklere ayak uydurmanın zorlaştığını kaydetti.
TARİH VE KÜLTÜR İNSANLIĞIN EN BÜYÜK HAZİNESİDİR
Yerel yönetimleri güçlü olan ülkelerde demokrasi, insan hakları ve evrensel hukuk normlarının iyi işlediğini söyleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, kentlerin ortak sorunlarının böyle organizasyonlarda dile getirmesinin daha gelişmiş şehirlerin oluşmasına katkı yapacağını belirtti. Belediyecilik alanında yeni yapılaşmalar olurken tarihi dokunun korunmasına özen gösterilmesini önemsediklerini belirten Tanrıverdi, Şehirlerimizde sadece kuru bir tarih ve kendi halinde bir kültür değil; bir milletin geçmişi ile geleceğe yön verecek bilgiler de yatmaktadır. Biz bunları doğru okuyup yarınlara taşımazsak bizden sonraki nesillere bırakacak neyimiz olabilir ki? Geçmişine sahip çıkmayan toplamlar geleceklerini doğru kurgulayamaz. Tarih ve kültür insanlığın en büyük hazinesidir. İnsanlığın kültürel mirasını en güzel şekilde korunmasına katkı sağlayan birliğin faaliyetlerinde başarılar diliyorum dedi.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan da, tarih ve kültüre yaptığı katkılar nedeniyle ÇEKÜL Vakfı ile Türkiye Tarihi Kentler Birliğine teşekkür ederek, var olan tarihi eserlerin kazanımı için yerel yönetimlerin büyük çabaları olduğunu, bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti.
Toplantının ardından misafirler, Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezinde gerçekleştirilen 6. Uluslararası Mistik Müzik Festivaline katıldı. Türkiye Tarihi Kentler Birliği Konya Buluşması 26 Eylül Cumartesi günü Dedeman Otelde yapılacak Meclis toplantısı, Kültürel Koruma ve Yol Haritası konulu panel ve şehir gezisi ile devam edecek.