News
Tarihi Yeni Bir Bakış Açısıyla Değerlendirelim
Konya Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisinin Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğrenci Toplulukları ile birlikte her cumartesi düzenlediği Camlı Köşkte Gençlik Söyleşilerine bu hafta Araştırmacı-Yazar Mustafa Armağan konuk oldu.
Programa katılan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mustafa Armağanın gençlerin yetişmesine katkı yaptığını belirterek, teşekkür etti. Konyada kültür ve sanat ortamının güçlendiğini vurgulayan Başkan Akyürek, bu öğrencilerin, öğretim üyelerinin, öğretmenlerin, kültür-sanat insanlarının ve programlara katılan yazarların büyük katkısı olduğunu kaydetti.
1015 YILI TARİHİMİZ İÇİN ÖNEMLİ
Araştırmacı-Yazar Mustafa Armağan, Osmanlı ve Selçuklu Sultanları başlığıyla gerçekleşen programda Türklerin Anadoluya ilk akını yaptıkları 1015 tarihinin önemini vurguladı. Türklerin batıya doru ilerleme tarihinin dünyada az rastlanan bir durum olduğunu kaydeden Armağan, kendi anavatanından çıkıp başka bir toprağı kendi anavatanı yapma sürecinin önemine dikkat çekti.
YENİ BİR BAKIŞ AÇISI GEREKİYOR
Konuşmasında, Türkiyede tarihin doğru anlatılmadığı, doğru yazılmadığı konusunda şikayetler olduğunu dile getiren Mustafa Armağan, özellikle Osmanlı tarihi açısından son 300 yılın, özellikle Kanuniden sonrasının tamamen yıkılma, gerileme, yozlaşma tarihi olarak anlatıldığını söyledi. Armağan, Halbuki Osmanlının Kanuniye kadar olan tarihi 250 yıl, Kanuniden sonra olan tarihi 350 yıl. Nasıl oluyor da gerileyen, çöken devlet, yükseldiği dönemden daha uzun bir dönemi gerileme ve çöküş döneminde yaşayabiliyor. Ne kadar büyük bir başarı ki, bütün şartlar aleyhinde olduğu halde 350 yıl ayakta kalabilmiş, yıkılırken de neredeyse dünyayı batının başına yıkacak kadar büyük bir başarı sergilemiş. Osmanlı tarihe veda ederken, dünyadaki 3 imparatorluktan birisiydi. Rus İmparatorluğu 1917 yılında çöktü. Avusturya-Macaristan da bizimle birlikte çöktü. Çöken tek imparatorluk biz değildik. Bu savaş imparatorlukları çökertme savaşıydı diye konuştu.
Armağan, 1930lardaki ezilmişlik psikolojisiyle yazılmış tarihi artık değiştirip eskiden görülmeyen noktaları görmek ve yeni bir bakışla tarihi değerlendirmek gerektiğini de sözlerine ekledi.