News
Sevgi ve Yaşam Deneyimi Paylaşma Projesi
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin AB Socrates Gruindtvig Projesi kapsamında 12 bin avroluk hibe ile hayata geçirdiği Sevgi ve Yaşam Tecrübesi Paylaşma Projesi'nin (SALK) dördüncü oturumu yapıldı.
Konya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAMM) ile Meslek Edindirme Kursları'nın (KOMEK) birlikte yürüttüğü proje kapsamında Bera Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, emekli ve 55 yaş üstü yetişkinlerin tecrübelerinin paylaşılması ve toplum hayatına aktif katılımlarının sağlanması amacıyla Avrupa Birliği (AB) destekli gerçekleştirilen projenin hedefinin toplumdaki yetişkin ve emeklilerin sosyal hayatta daha fazla yer almalarını sağlamak olduğunu söyledi.
TECRÜBE EN KIYMETLİ HAZİNEDİR
Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal projeleri ile sadece gençlerin, öğrencilere veya dezavantajlı insanlara değil, aynı zamanda yetişkin ve yaşlılara da hitap ettiğini vurgulayan Başkan Akyürek, 'Ülkemizde her yıl 18-24 Mart tarihleri Yaşlılar Haftası olarak kutlanır. Biz bu toplantıyı daha önce yaparak, yaşlıların yılın her ayı hatırlanmalarını sağlamak istiyoruz. AB destekli bu projede biz sadece köprüyüz. Projenin asıl sahipleri, katılımcılar olan yetişkinlerdir. Bu toplantı, 'yaşlıların elinden tutalım, onlara yardım edelim' toplantısı değildir. Temel hedefimiz, büyüklerimizin gençlere yol göstermelerini ve tecrübe paylaşımını sağlamaktır. Çünkü tecrübe, en kıymetli hazinedir. En büyük israf ise, tecrübeden yararlanmamaktır' dedi.
Belediyelerin yaptığı sosyal çalışmaların fiziki çalışmalar kadar önemli olduğunu hatırlatan Başkan Akyürek, şöyle devam etti: 'Çalışmalarımızın hepsi insan için; insanların mutluluğu ve huzuru için. Huzur ve mutluluk, sadece bina yapmakla elde edilmez. İnsanların iç huzurunu sağlamak hepsinden daha önemlidir. SALK Yaşam Tecrübesi'ni Paylaşma projesi de bu çerçevede hazırlanmış bir projedir.'
YAŞLILARIN, HAYATIN HER ALANINA KATILIMLARI SAĞLANACAK
Toplantıda, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Pehlivan, sinevizyon eşliğinde projenin ayrıntılarını anlattı. Yaşlıların, ailelerine ve topluma katkıda bulunmayan insanlar olduğunu tezinin yanlışlığına değinen Pehlivan, hedeflerinin yaşlı insanların toplumsal hayatın her alanına katılımını sağlamak olduğunu ifade etti.
Toplantı sonunda proje ile ilgili yaşlıların görüşleri alınırken; 69 yaşındaki Osman Kalaycı, her hafta yaklaşık 40 kilometre koşu yaptığını, sağlıklı yaşamak için spora önem verdiğini belirterek, basın mensuplarının önünde şınav çekti.
SEVGİ VE YAŞAM DENEYİMİ PAYLAŞMA PROJESİ
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) AB Eğitim ve Kültür Daire Başkanlığı bünyesinde yürütülen SALK projesine Türkiye'yi temsilen Konya katılırken, diğer katılımcı ülkeler Portekiz, Letonya ve İtalya. Yaşlılar ile gençler arasındaki tecrübe paylaşımını sağlamayı amaçlayan 12 bin avroluk proje kapsamında emekli ve yaşlıların bir araya gelebilecekleri mekanlar oluşturulacak. Proje kapsamında çeşitli kültür etkinlikleri, konferanslar, ziyaretler ve eğitim kursları düzenlenecek. 55 yaş üstü yetişkinlerin katıldığı projede şu anda 42 yetişkin bulunuyor.