News
Şehir Tarihi Yazarları Kongresi Bilim İnsanlarını Buluşturdu
Türkiye Yazarlar Birliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi dünyanın farklı ülkelerinden yazarları ve bilim insanlarını bir araya getirdi.
5-7 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen ve Şehir kültürdür, medeniyettir başlığı altında değerlendirilen toplantılarda 3 gün boyunca 12 oturum gerçekleşti.
Kongreye katılan yazarlar, toplantıların ardından başta Mevlana Türbesi olmak üzere Konyanın tarihi ve kültürel mekanlarını ziyaret ettiler.
ZENGİN BİR KONGREYİ GERİDE BIRAKTIK
Mevlana Türbesi ziyareti esnasında kongreyi değerlendiren Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan, şehirlerin tarihini, edebiyatını, sanatını, estetiğini ele alan bildirilerin konuşulduğu, edebiyat ve şiirin de olduğu iç açan bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi. İkinci kongrenin birincisinden daha fazla katılımla gerçekleştiğini kaydeden Doğan, yurtdışından 15 bilim insanın katıldığı zengin bir kongreyi Konyada yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.
TYB Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan ise, şehir tarihi yazarlarının bir araya gelip düşüncelerini paylaşmalarının ve toplantının Konya gibi tarihi bir şehirde yapılmasının önemine dikkat çekti. Fidan, ilime ve kültüre verdiği destek nedeniyle Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyüreke teşekkür etti.
ŞEHİR TARİHİNİ ORTAYA ÇIKARMAK ÖNEMLİ
Bir devletin tarihini ortaya çıkarmanın yolunun şehirlerden geçtiğini belirten Doç. Dr. Adem Kara, Bizim coğrafyamız farklı unsurların bir araya geldiği ve farklı özelliklerin olduğu bir coğrafya. Bu özelliklerin ortaya konması açısından bu tür toplantılar çok değerli. Çok sayıda kültüre ve medeniyete ev sahipliği yaptığı için Konyada toplantının yapılmasından mutluluk duyduk dedi.
KONYA ÖRNEK ALINAN BİR ŞEHİR
Doç. Dr. Salih Yılmaz ise, Konyanın birçok Anadolu şehrine belediyecilik açısından örneklik teşkil ettiğini, belediyelerin son dönemde Konya şehirciliğini örnek aldığını belirterek, şunları söyledi: Konya Büyükşehir Belediyesinin kongreye ev sahipliği yapması, diğer şehirlerin de modern şehircilik yapısını, tarihi yapıların nasıl korunacağı örnek alması açısından önemli.
KONYA, ANLATILANDAN DAHA GÜZEL BİR ŞEHİR
Kongreye İrandan katılan Yazar Şerare Kamrani, Hazreti Mevlananın şehrine gelmekten duyduğu mutluluğu anlatarak, Konyanın anlatılandan daha güzel bir şehir olduğunu, kongrede sunulan makalelerden de çok etkilendiğini ifade etti.
Azerbaycandan gelen Doç. Dr. David Gasimov da, Konya ile Azerbaycan şehirlerinin tarihi yapılarından benzerlikler olduğunu vurgulayarak, herkesin Konyaya gelip görmesini istedi.