News
SAĞLIĞIMIZ NASIL?
Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Ceylani Kılıç, bin 500 hayvanın barındığı 'Başıboş Hayvanları Koruma ve Barındırma Merkezi'nin Türkiye'nin en büyük hayvan barınağı olduğunu bildirdi.
'Kuduzu Yayar'
İl Çevre ve Orman Müdürü Nuri Kunt, kemiricilerle beslenerek onların sayısı üzerinde kontrol görevi yapan kedi ve köpek gibi hayvanların kontrolsüzce öldürülmesinin kuduzun yayılmasında büyük bir etken olduğunu söyledi.
'Çiğ Et Tüketmeyin'
Prof. Dr. Feyzullah Güçlü, sağlıklı bir yaşam için çiğ et tüketilmemesini önerdi. Parazit yoluyla bulaşan hastalıkların düşük ve anormal doğumlara neden olduğunu kaydeden Güçlü, 'Hayvan barınaklarıyla bu tür vakalar minimize ediliyor' dedi.
'Köklü Çözüm'
Artan çevre sorunlarına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Uçkun Sait Uçan da, sorununun köklü çözümü için veteriner halk sağlığı hizmetlerinin işler hale getirilmesi, belediyelere kaynak aktarılması ve insanların bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
---
Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nce Çevre Haftası Etkinlikleri çerçevesinde Başıboş Hayvanları Koruma ve Barındırma Merkezi'nde bir program düzenlendi.
Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Ceylani Kılıç, Başıboş Hayvanları Koruma ve Barındırma Merkezi'nin Türkiye'nin en büyük hayvan barınağı olduğunu bildirdi.
Çevre Haftası Etkinlikleri kapsamında İl Çevre ve Orman Müdürü Nuri Kunt, S.Ü. Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Feyzullah Güçlü ve S.Ü. Veterinerlik Fakültesi Bakteriyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uçkun Sait Uçan ile birlikte Büyükşehir Belediyesi Başıboş Hayvanları Koruma ve Barındırma Merkezi'nde incelemelerde bulunan Kılıç, aylık 30-35 köpeğin sahiplendirildiği barınakta itlafın söz konusu olmadığını kaydetti.
Barınaktaki bin 500 köpeğin aylık yaklaşık 10 ton hazır köpek mamasının yanı sıra bazı kurum ve kuruluşlardan temin edilen gıda atıklarıyla beslendiğini ifade eden Kılıç, burada görevli 11 personelin 6 aylık periyotlarla Belediye Hastanesi'nde portör muayenelerinin yapıldığını açıkladı. Hedefleri arasında, barınağın kapasitesinin artırılması ve cins köpek yetiştiriciliği yapılarak halka satışının yapılabilmesinin sağlanmasının da olduğunu vurgulayan Kılıç, köpek oteli kurma çalışmalarının da devam ettiğini açıkladı.
İl Çevre ve Orman Müdürü Nuri Kunt da, kemiricilerle beslenerek onların sayısı üzerinde kontrol görevi yapan kedi ve köpek gibi hayvanların kontrolsüzce öldürülmesinin kuduzun yayılmasında küçümsenemeyecek bir etken olduğunu söyledi. Denetim çalışmalarının sürdüğünü belirten Kunt, Hayvanları Koruma Kanunu Yasa Tasarısı'nın kanunlaşmasından sonra Çevre ve Orman Bakanlığı'nın sahipsiz hayvanlara sahip çıkarak çalışmalarını daha etkili bir şekilde devam ettireceğini dile getirdi. Kunt, halkı sokak hayvanlarına karşı daha duyarlı olmaya çağırdı.
S.Ü. Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Feyzullah Güçlü, parazit yoluyla bulaşan hastalıkların kedi ve köpeklerin yanı sıra insanları da tehdit ettiğine dikkat çekti.Karaciğerde kist oluşumunun köpek dışkısıyla suya, su yoluyla da insana geçen parazitlerden kaynaklandığını anlatan Güçlü, her gün onlarca kişinin bu nedenle ameliyat olduğunu kaydetti. Sağlıklı bir yaşam için çiğ et tüketilmemesini öneren Güçlü, parazit yoluyla bulaşan hastalıkların düşük ve anormal doğumlara kadar birçok hastalığın nedenini teşkil ettiğine işaret ederek, barınakların bu tür vakaların önlenmesinde önemli bir adım olduğunu dile getirdi.
Artan çevre sorunlarına dikkat çeken S.Ü. Veterinerlik Fakültesi Bakteriyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uçkun Sait Uçan, dengesiz beslenen başıboş hayvanların aşırı ürediklerinin altını çizerek, bunun toplum sağlığını tehdit ettiğini bildirdi. Yaklaşık 200 hastalığın hayvanlardan insana geçtiğini hatırlatan Uçan, Batı ülkeleri gibi sorunu kökten çözmek için veteriner halk sağlığı hizmetlerinin işler hale getirilmesi, bunun için belediyelere kaynak aktarılması ve ilköğretim-üniversite arasında bilinçlendirme eğitimi verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.