News
Mikro Tünel Sistemi İle Kanalizasyon Çalışması
Türkiye'nin altyapısı en gelişmiş kenti olan Konya'da yürütülen kanalizasyon şebekesi yapım çalışmaları klasik kazı çalışması yapılmadan, Mikro Tünel Sistemi ile yerin altından açılan tüneller aracılığıyla döşeniyor.
KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Sorgun, Konya'da Yeni Otogar, Halil Ürün Caddesi'nin Kuzeyi, Real, taş ocakları, Yazır Köyü, Bölge Hastanesi ve Buzlukhanı Deresi dahil olmak üzere bu bölgeye planlı kanalizasyon şebekesi yapılmaya başlandığı dönemlerde, kullanılan teknoloji ile sıkıntılar giderilemediği için Mikro Tünel Sistemi ile çalışmalara başlandığını vurguladı. Sorgun, 'Mikro Tünel Sistemi kullanılarak toplam 3 bin 205 metre uzunluğunda yeni şebeke döşenecek. Yapılacak olan yeni şebekenin 1.5 kilometrelik bölümü tamamlanmış, geriye kalan 1.5 kilometrelik bölümü ise yıl içinde tamamlanarak hizmete açılacaktır' dedi.
Kullanılan sistemin özellikle mevcut yol kaplamasını, altyapıyı, yaya ve araç trafiğini etkilemediğine dikkat çeken Sorgun, şöyle konuştu: 'Bu çalışma ile çevre kirliliğini de önlemektedir. Bilgisayar kontrollü ve yönlendirme imkanı bulunan bu sistem, her derinlikte güvenli çalışma imkanı sunan yeni bir teknolojidir. Bu uzunlukta, ülkemizde ilk defa Konya'da Mikro Tünel Sistemi ile kanalizasyon şebekesi yapılmaktadır.'
MİKRO TÜNEL SİSTEMİ
Mikro Tünel Sistemi, açık kazı inşa metodlarının pahalı ve fiziksel olarak mümkün olmadığı durumlarda uygulanan bir metodtur. Günümüzde mikro tünellerin açılmasında kullanılan makineler, hemen hemen tüm zemin koşullarında çalıştırılacak şekilde geliştirilmiştir. Mikro Tünel tekniği genellikle karayolu, demiryolu, metro hatları, hava alanları ve nehir geçişleri ile açık kazı yapılması riskli bölgelerde uygulanmaktadır. Bu tür yerlerde uygulanacak kanalizasyon, doğalgaz, haberleşme, elektrik-enerji hatları, bağlantı tünelleri ve benzeri projeler her açıdan en uygun olarak mikro tünel tekniği ile gerçekleştirilebilmektedir.