News
Mevlana ve Sinema
Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından Alaaddin Keykubat Salonu'nda 'Mevlana ve Sinema' konulu bir panel düzenlendi. Ünlü Yönetmen Osman Sınav, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarihi Türk Müziği Topluluğu Müdürü Tuğrul İnançer, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen ve Mevlana Araştırmalar ve Uygulamalar Merkezi Müdürü Yar. Doç. Nuri Şimşekler'in panelist olarak katıldığı programda, Hazreti Mevlana'nın hayatının film olarak çekilip çekilmemesi tartışıldı.
Panelde ilk sözü alan ve Mevlana hazretlerinin filminin layıkıyla çekilemeyeceğini savunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarihi Türk Müziği Topluluğu Müdürü Tuğrul İnançer, filmin çekilmesi halinde de karikatürize olunmaması gerektiğini belirterek '1973 yılı Mevlana yılı ilan edilmişti. Cüneyt Gökçer ve Kerim Avşar'ın rol aldığı filmde sema edilmemişti. Mevlevilik öyle bir müessesedir ki; taklidi bile adamı adam eder. Filmde karikatür olmamak lazım. Film layıkıyla yapılamaz.' Şeklinde konuştu.
Sözlerine böyle bir film çekmeyi hep hayal ettiğini söyleyerek başlayan Yönetmen Osman Sınav ise; Mevlana Hazretleri'nin Mesnevi'sinden ve biyografisinden film çekilebileceğini, ancak biyografinin de; akademisyenler ve ehiller tarafından mutlaka onay alması gerektiğini söyledi. 13. yy Konya'sının sosyal dokusunun çıkarılması gerektiğinin altını çizen ünlü yönetmen sözlerini şöyle sürdürdü: 'Walt Disney Türk firması olsaydı Mesnevideki tüm hikayeler 3 boyutlu film olarak çekilirdi. Film çekilecekse mutlaka akademisyen ve ehillerin biyografiyi onaylaması lazım. 13. yy Konya'sının sosyal dokusu, insanların giyim kuşamları ve şehrin kültürünün biyografisi gerekiyor. Biyografisiz çekim yapmak hata olur. Ayrıca senaryoyu da Müslüman birinin yazması lazım. Uluslar arası bir film olması gereken bu filmin rejisörünün de, yönetmeninin de Müslüman olması gerekir.'
Biyografik bir film çekmenin zor olmadığını söyleyen Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yar. Doç. Nuri Şimşekler; Hazreti Mevlana'nın hayatında karanlıkta kalmış bir nokta olmadığını belirterek 'Hazreti Mevlana'nın hayatını içeren kaynaklar yeterli. O dönem şehri anlatan kaynaklar da yeterli. Demirciler, dericiler nasıl çalışır, nerede bulunur bu bilgiler ayrıntılarla bulunur. 13. yy Konya'sı için Mesnevi'ye bakmak yeterli. Biyografiyi oluşturmaya da talibiz.' Dedi.
Mevlana Celaleddin Rumi adına internette arama yapıldığında yüzbinlerce site bulunabileceğini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen Konya'nın Hazreti Pir'in tanıtımı anlamında gerek Konya Büyükşehir Belediyesi, gerekse Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak üzerine düşeni layıkıyla yerine getirdiğini söyledi. İsen 'Rumi adına açılmış yüz binlerce site var. Onun için etkinlikleri Aralık ayıyla sınırlı tutmamak lazım. Tüm yıla yaymak daha iyi olur. Eskişehir denince Yunus Emre akla gelmiyor ama Mevlana denince Konya; Konya denince Mevlana akla geliyor.' Diye konuştu.
Panelde TRT Genel Müdür Yardımcısı Muhsin Mete, S.Ü. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Karpuz da kısa birer konuşma yaparak Konya Büyükşehir belediye başkanı Tahir Akyürek ve panelistlere teşekkür ettiler.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de Hazreti Mevlana için yapılan çalışmaların artarak devam edeceğini söyleyerek, panelistlere Büyükşehir Belediyesi kültür yayınlarından oluşan bir kitap seti hediye etti.