News
Mevlana Türbesi'ne Yakışan Düzenleme
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana Türbesi önünde gerçekleştirilen Türbe Meydanı çalışmalarını yerinde inceledi.
Osmanlı yadigarı Sultan Selim Camiinin çevresinde, Mevlana Türbesi önünde Türbe Meydanını hayata geçirdiklerini belirten Başkan Akyürek, oluşturulacak alanda 25-30 bin kişinin ibadet edebileceğini, mübarek günlerde toplanabileceğini söyledi.
Çalışma kapsamında Sultan Selim Camii ve Mevlana Türbesinin yeniden yapılandırıldığını kaydeden Başkan Akyürek, caminin önündeki caddenin meydana katılarak yıkımı yapılan İl Halk Kütüphanesi alanının cadde olarak düzenleneceğini ifade etti.
ŞEHRİN KİMLİĞİNİ ETKİLEYECEK ÇALIŞMA
Konyanın kimliğini etkileyecek bir çalışma gerçekleştirildiğini dile getiren Başkan Akyürek, Mevlana Kültür Vadisi projesi çerçevesinde Bedesten, Sultan Selim Camii, Aziziye Camii, Kapı camii ve o bölgedeki tarihi yapılarda yenileme çalışmalarının devamı olarak bu bölgeyi düzenliyoruz. Tarihi kent merkezinde yapılmakta olan bu çalışma, Avrupadaki en büyük yenileme çalışmalarından birisi. Akçeşme Mahallesini de içine alan, Mevlana Kültür Merkezine kadar olan alan ile Mevlana Müzesi çevresindeki kentsel dönüşüm çalışmasının da bu plana uygun yapılması sağlayan büyük bir organizasyon dedi.
Aladdin Tepesi ve Mevlana Türbesinin Konyanın gerçek merkezleri olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, şöyle devam etti: Tarihi şehirler bir merkez etrafında kuruluyor. Bütün tarihi ve önemli şehirlerde bunu görürsünüz. Konyada çok merkezli bir şehir oluşturmaya çalışıyoruz ama tarihi anlamda Konyanın gerçek merkezi burası. Merkeze yakışmayan görüntülerin tamamı kaldırılmalıdır. Bununla ilgili çalışmalar yürütüyoruz.
Başkan Akyürek, Türbe Meydanının hızlı bir şekilde bitirilmesi için çalışıldığını, çalışmanın Şeb-i Arus törenlerine kadar tamamlanmasını istediklerini de sözlerine ekledi.
MEVLANA TÜRBESİ ÖNÜ KİMLİK KAZANIYOR
Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Osman Nuri Dülgerler, şehir merkezinin Konyanın manevi mimarlarından Mevlana Celaddin Ruminin türbesi etrafında geliştiğini belirterek, bu gelişmenin sonucunda Selçuklular, Karamanoğullları ve Osmanlının her dönemde kendi gücüyle bir şeyler eklediğini ifade etti.
Alana günün anlayışı çerçevesinde çabuk büyüyen, gölge oluşturabilecek ağaçlar dikildiğini vurgulayan Dülgerler, günümüzde daha farklı düşüncelerin söz konusu olduğunu, Büyükşehir Belediyesinin yaptığı çalışmanın alana yeni bir kimlik kazandıracağını söyledi.