News
Mevlana Barış Ödülü Verilmeli
Konya Belediyeler Birliği tarafından organize edilen eğitim seminerlerinin 95'ncisi Antalya Aksu'da yapıldı. Seminere Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Sayıştay 1. Daire Üyesi Abdurrahman Acar, ODTÜ Öğretim Üyesi Cemal İşleyici ve Türkiye'nin çeşitli il ve ilçe belediye başkanları ile çalışanları katıldı.
Seminerin açış konuşmasını yapan Konya Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Mehmet Yakıcı ile Yönetim Kurulu Üyesi ve Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, eğitim seminerlerinin beklenin üzerinde ilgi gördüğünü, özellikle yeni yasal düzenlemeler hususunda eğitim seminerlerinin devam edeceğini bildirdiler.
Törene katılan belediye başkanlarına hitaben bir konuşma yapan Konya Belediyeler Birliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Belediyeler Birliği yönetim kurulu üyelerini eğitim seminerleri dolayısıyla kutlarken, Konya'nın belediyecilik hususunda bir marka haline geldiğini ifade etti. 2004 yılı temmuz ayından bu yana 19 seminer düzenlendiğini vurgulayan Başkan Akyürek, 'Eğitim seminerlerimizin yanı sıra belediyeler arası koordinasyonun sağlanması ve iletişimin güçlendirilmesi amacıyla geçtiğimiz aylarda Konya'da çok katılımlı Belediye İhtiyaçları Fuarı gerçekleştirdik. Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen bu fuar, her yıl geleneksel olarak ilimizde yapılacaktır. Bugün buradaki katılımın yüksekliği bize Konya Belediyeler Birliği'nin kurumsallaştığını ve organize ettiği seminerlerinin de marka haline geldiğini göstermektedir' dedi.
Belediye hizmetlerinde süreklilik gerektiğine dikkat çeken Başkan Akyürek, belediyeciliğin bir hizmet kurumu ve çile işi olduğunu belirterek, hizmete sevgi ve aşkla bağlanmayanların başkanlık yapma şansının kalmayacağını, hizmette esas olanın, verilen hizmetin aksamadan yürütülmesi olduğunu söyledi.
AK Parti hükümetinin bir ilke imza atarak yetkilerini yerel yönetimlere devrettiğini kaydenen Başkan Tahir Akyürek, şöyle devam etti: 'Türkiye'de ilk defa merkezi iktidar yetkilerini yerel yönetimlere devretmiştir. Türkiye belediyecilik tarihinde üçüncü dönemini yaşamaktadır. 1980'e kadar birinci dönem, 2004'e kadar ikinci dönem ve şimdi üçüncü dönem. Bu dönemde yerel yöneticiler daha kapsamlı, daha etkili yetkilerle donatılmışlardır. Ülkemizin kalkınması için bu yetkileri ve imkanları daha dikkatli kullanmak zorundayız.'
Hazreti Mevlana'yı Anma etkinliklerini Dünya Barış Kongresi haline dönüştürmeyi beklediklerini vurgulayan Başkan Akyürek, Dünya Barış Ödülü'nün Mevlana adına verilmesi gerektiğini ifade ederek, 'Birleşmiş Milletler'e bağlı UNESCO, 2007 yılını Mevlana Yılı ilan etmeye hazırlanıyor. Mevlana etkinlikleri bu yıl da tarafımızdan yapılan Mevlana Kültür Merkezi'nde yaklaşık 60 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilecektir. Mevlana Haftası Anma Törenleri'ni aynı zamanda Dünya Barış Kongresi haline getirmeye çalışıyoruz. Dünyada şu anda adına barış ödülü verilen Nobel'den çok, bu ödülün Mevlana adına verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Zira Nobel silah sanayi öncüsü iken, Mevlana ise sevgi, hoşgörü ve barış öncüsüdür. Mevlana adına barış ödülü verilmesi yönündeki çalışmalarımız devam etmektedir' dedi.
Başkan Akyürek'in konuşmasının ardından Sayıştay 1. Daire Üyesi Adrurrahman Acar, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası ile Analitik Bütçe konularında seminer verdi. 5 gün sürecek olan Konya Belediyeler birliği seminerinde, Sayıştay 1. Daire Üyesi Abdurrahman Acar 'Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası ve Analatik Bütçe' ile 'Belediye Başkanı, Belediye Meclis ve Encümen Üyeleri Görev Sorumlulukları, Kamu İhale Yasası, 5393 Sayılı Belediye Yasası'nın Getirdiği Yenilikler, Belediyelerde Temsil ve Ağırlama Giderleri, Belediyelerde Araç alımları ve Personel İlişkileri' konularında; 'ODTÜ Öğretim Üyesi Cemal İşleyici ise Tüm İmar Mevzuatı ve Uygulamaları, İmara İlişkin Yönetmelik ve Değişiklikler ile Sıhhi ve Gayrısıhhi Müesseselerin Ruhsatlandırılmaları' konularında seminer verecek.