News
Marka Şehir Olmak İçin Geçmişe Sahip Çıkmalı, Çağı Doğru Okumalı ve Gelecek Vizyonu Taşımalıyız
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) Dünya Teşkilatı Eş Başkanı Tahir Akyürek, Uluslararası Marka Şehirler Zirvesinde konuştu.
İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Marka Şehirler Zirvesinin açılışında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, marka şehir veya dünya şehri olmak, şehircilik alanında yeryüzünde çığır açmak, yeni uygulamalara kaynaklık teşkil etmek isteniyorsa, geçmişe sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
Kavramları tüketme konusunda 21. yüzyılda çok müsrif davranıldığını kaydeden Başkan Akyürek, Birçok önemli kavramı kullanıp, bir tarafa atıyoruz. Marka şehir konusu da böyle olmamalı. Sadece ifadelerde yer bulan ve bu doğrultuda hasbelkader bir şeyler yapılan uygulamalarla devam edersek, marka şehir kavramını da tüketmiş oluruz. Marka şehir olmak için mutlaka bir tarihi derinliğe, önemli bir kültürel mirasa ve o mirasa sahip çıkmaya, ayrıca bir sosyal genetiğe de ihtiyaç var. O sosyal genetik doğrultusunda da gayret göstermeye ihtiyaç var. Marka şehir olmak için 21. yüzyılda önemli bir şehir haline gelebilmek ve bunu devam ettirebilmek için sadece kendi yaptıklarımız ya da kendi medeniyetimizin ve kültürümüzün ortaya çıkardıkları değil, kuruluşundan bugüne kadar ortaya çıkan değerlerin tamamına sahip çıkmak gerekir. Kendimizden sonra güçlü bir miras bırakmak istiyorsak geçmişe sahip çıkan, çağı doğru okuyan ve gelecek vizyonu olan bir bakış açısıyla çalışmalıyız dedi.
"GEÇİCİ DEĞİL, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KALICI ÇÖZÜMLER BULMALIYIZ
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Sekreteri ve Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Duman da geçen yıl Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 2030a kadar dünyanın kalkınma gündemini belirleyecek olan Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde "Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları"na atıfta bulunulduğunu belirtti.
"TÜM ŞEHİRLERİN MARKA DEĞERLERİNİN OLMASI GEREKİYOR"
Dannieh Belediyeler Birliği ve UCLG-MEWA Eş Başkanı Muhammed Sadiye de tüm şehirlerin marka değerlerinin olması gerektiğini vurgulayarak, bir şehri marka şehir yapmak için altyapısının ve fiziksel çalışmalarının doğru entegre edilmesi gerektiğini aktardı.
BAŞKAN AKYÜREK AKILLI ŞEHİR UYGULAMALARINI ANLATTI
Zirve kapsamında Akıllı Şehir Uygulamaları oturumunda da konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, UCLG Dünya Teşkilatı Eş Başkanı Tahir Akyürek, Şehirlerin Markalaşmasında Akıllı Kent Yönetiminin Rolünü anlattı.
Konuşmasında Konyadaki akıllı şehir uygulamaları ve marka yatırımlar hakkında bilgi veren Başkan Akyürek, akıllı şehirlerin bu coğrafyada gelişmesi gerektiğine inandıklarını, Türkiyede ve dünyada ilklerden olma özelliğine sahip pek çok projeyi gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi.
Konyadaki Akıllı Şehir uygulamalarını Akıllı Çevre, Akıllı Ekonomi, Akıllı Toplum, Akıllı Ulaşım, Akıllı Yaşam, Akıllı Yönetim başlıklarında ele alan Başkan Akyürek, elektrikli otobüsler, tarihi dokuyu bozmamak için katanersiz ve şarjlı tramvaylar, Akıllı Toplu Ulaşım Sistemi, temassız özellikli bankacılık kartlarının banka ve ülke ayrımı olmadan tümünün toplu ulaşımda kullandırılması, akıllı bisiklet sisteminin kullanımı gibi çok sayıda örnek yatırım hakkında da bilgi verdi.
Başkan Akyürek, konuşmasının sonunda Türkiyeden ve dünyanın farklı şehirlerinden gelen belediye başkanlarını, UCLG-MEWA teşkilatı çatısı altında kurulmuş olan ve başkanlığı Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Akıllı Şehirler Komitesine üye olmaya davet etti.