Küresel Isınma Konya'da Uluslararası Toplantıda  Ele Alınıyor

Küresel Isınma Konya'da Uluslararası Toplantıda Ele Alınıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Küresel İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri Konferansı' başladı. Dünyadan ve Türkiye'den 119 bilim adamının sunum yapacağı konferansın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, küresel iklim değişikliği konusunda sadece konuşmanın yetmeyeceğini, herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini söyledi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’de ilk kez 119 bilim adamının katılımı ile düzenlenen “Uluslararası Küresel İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri Konferansı” başladı.

Dedeman Otel’de başlayan konferansın açış konuşmasını yapan KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Sorgun, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin doğal dengenin bozulmasından kaynaklandığını belirterek, özellikle sanayi devriminden sonra dünyadaki doğal dengelerin bozulduğunu ifade etti.

TEMA Vakfı Başkanı Hayrettin Karaca, toplantının uluslararası düzeyde olmasının önemine dikkat çekerek, hiçbir ülkenin kendisini dünyadan bağımsız sayamayacağını ifade etti.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Genel Müdürü Filiz Demirayak, küresel iklim değişikliğinin yüzyılın en önemli sorunu olduğunu belirterek, toplantının Konya’da yapılmasının ve zamanlamasının çok önemli olduğunu kaydetti.

Su Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Selami Oğuz, dünyanın giderek yaşanamaz hale geldiğini, bunun farkına varılarak somut çözümler üretilmesi gerektiğini vurgulayarak, devletten bir şeyler beklemek yerine herkesin bireysel gayretlerinin çözüme katkıda bulunmasını istedi.

S.Ü. Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, ekolojik dengesinin bozulmaması ve sürdürülebilir yaşam için herkesin gerekli gayreti gösterme çabası içinde olması çağrısında bulundu.

ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMALIYIZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, insanlığın geleceğine önemli katkı yapacak, dünya mirasının gelecek kuşaklara aktarılıp aktarılamayacağının tartışılacağı toplantıların, gerekli adımların atılması için önemli olduğunu söyledi. Konya’nın 40 bin kilometrelik toprak alanı ve Türkiye’nin en büyük tahıl merkezi olması dolayısıyla küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek şehir olacağını kaydeden Başkan Akyürek, “Konya’nın bundan etkilenmesi, Türkiye’nin de etkilenmesi anlamına gelir. Bu toplantılar, Konya’daki su tasarrufu ve alınan önlemle ilgili yaptığımız çalışmalar büyük katkı sağlayacak. Küresel iklim değişikliği konusunda sadece konuşmak yetmez. Bunları eyleme dönüştürme ve elimizi taşın altına koyma gayreti içinde olmalıyız” dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Hasan Angı, atılan her tohumun mutlaka meyve vereceğini belirterek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) de önümüzdeki günlerde küresel iklim değişikliği ile ilgili bir komisyon oluşturacağını ifade etti.

Konya Valisi Osman Aydın da, Konya’da uluslararası bir toplantı düzenlediği için Başkan Akyürek’e teşekkür ederek, toplantının Türkiye’nin en az yağış alan bölgesi olan Konya için önem arzettiğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından konferans, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüzhet Dalfes’in “Küresel İklim Değişikliği: Bilinen ve Bilinmeyenler” sunumu ile başladı.

3 gün sürecek konferans çerçevesinde 119 bilim adamı, 13 oturumda, 66 bildiri sunacak. Katılımcılar, Meke Krater Gölü ile Acı Göl’de incelemelerde bulunacak.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;