News
KONYARAY Banliyö Hattı'nda İmzalar Atıldı
Konya Büyükşehir Belediyesi ve TCDD Genel Müdürlüğü ortaklığı ile hayata geçirilecek KONYARAY Banliyö Hattı Projesinin imza töreni gerçekleştirildi.
Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezinde düzenlenen törende konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya tarihi açısından çok önemli bir gün yaşadıklarını ifade etti. Büyükşehirlerin en büyük sorununun trafik olduğuna dikkat çeken Başkan Altay, Konya trafik yoğunluğu açısından şu anda kriz oluşturacak bir durumda değil. Birçok uluslararası kuruluşun yaptığı değerlendirmeye göre sıralamada iyi durumdayız. Ama Konya çok hızla gelişiyor. Gerekli tedbirlerin alınması için bu dönemde çok önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Şu anda Konya Metrosunun şantiye kurulum aşaması tamamlanmak üzere. İnşallah bu yıl inşaatına başlanacak. Konyamız açısından önemli bir dönüm noktası olan metro ile Konya, metrosu olan şehirler statüsüne de kavuşmuş olacak ifadelerini kullandı.
BANLİYÖNÜN İLK ETABI 17.4 KİLOMETRE, TOPLAMDA 26 KİLOMETRE
KONYARAY projesinin çok önemli bir yatırım olduğunu kaydeden Başkan Altay, Çünkü şehirde yolcu trafiğinin oluştuğu ama bizim toplu ulaşım aksımızın olmadığı bir hatta yolcu taşımaya başlamış olacağız. Proje İki etaptan oluşuyor. Birinci etap Konya Garı ve havaalanı 17.4 kilometre; ikinci etapta Yaylapınardan başlayıp Organize Sanayi Bölgesine kadar olan 26 kilometrelik hatta Meram, Karatay ve Selçukludaki sanayilerimiz ve organize sanayilerimiz kesintisiz ve konforlu bir taşımaya kavuşmuş olacak. Bu, yıllardır üzerinde konuşulan bir projeydi, hayata geçirmek bugüne nasip oldu. Projede büyük emeği olan TCDD Genel Müdürümüze sonsuz şükranlarımı sunuyorum dedi.
KONYA, 4 YILLIK SÜREDE 65 KİLOMETRE YENİ RAYLI SİSTEM HATTINA KAVUŞACAK
Bu projeler tamamlandığında Konyanın 21.1 kilometre metro hattına, 26 km banliyö hattına sahip olacağını belirterek konuşmasını sürdüren Başkan Altay, Ayrıca şu anda projelerini tamamladığımız, bütçesini hazırlamak için çalıştığımız Barış Caddesi Tramvayı 16 kilometre ve Adliye-Şehir Hastanesi Tramvayı 1.4 kilometreden oluşuyor. Onlar da tamamlandığında bu dört yıllık sürede Konya, 65 kilometre yeni raylı sistem hattına kavuşmuş olacak. Bu, bugün kullandığımız hattın yaklaşık iki buçuk katı diye konuştu.
KONYA HAVAALANI RAYLI SİSTEME BAĞLANMIŞ OLUYOR
Banliyö hattı projesinin duraklarıyla ve güzergahlarıyla Konyaya önemli katkı sağlayacağını kaydeden Başkan Altay, şöyle devam etti: Aslında her ne kadar yatırım bedeli metro kadar yüksek olmasa da metro standardında bir iş yapıyoruz. Yıllardır Organize Sanayi Bölgesindeki hemşehrilerimizin toplu ulaşıma ulaşması için çeşitli projeler yürüttük ama bugün bunu ilk kez imza altına almış oluyoruz. Böylece 2.600e yakın servis aracının trafik yoğunluğuna neden olmasından da kurtulmuş olacağız. Ayrıca KONYARAYın bir özelliği de Konya Ana Ulaşım Hatlarına entegre bir ulaşım sağlıyoruz. Hem Meram Belediyesi bölgesinde hem de Yeni Yüksek Hızlı Tren Garından metro hatlarımıza entegreli sistemle kavuşmuş olacak. Böylece vatandaşlarımız bir yerden bir yere giderken hem mevcut tramvayımızı hem metroyu hem de KONYARAYı kullanma imkanına kavuşacak. İnşallah bu yıl içinde bununla ilgili ihale sürecini başlatmayı planlıyoruz. 17.4 kilometre ve sonrasında da 26 kilometre hat en kısa sürede tamamlanarak hizmete geçmiş olacak. Taşıt alımı Büyükşehir Belediyemiz tarafından yürütülüyor. İnşallah bu yıl da onun çalışmasına başlamış olacağız. Ayrıca bu projenin bir diğer özelliği de Konya Havaalanını ilk kez raylı sisteme bağlamış oluyoruz. Bugüne kadar havaalanı, raylı sistem toplu ulaşım alanımızda değildi. Böylece havaalanı, yeni otogarımız, yeni gar binamız, eski gar binamız birbirine entegreli bir sistem haline gelmiş olacak. Burada başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğana sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Konyayı her zaman önemsiyor ve bu projelerin yapılmasında talimatlarıyla da bize destek veriyor. Biz, Konya olarak her zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın yanında dimdik durduk, bundan sonra da durmaya devam edeceğiz inşallah. Yine Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Mehmet Cahit Turhan başta olmak üzere bakanlarımız, Valimiz, milletvekillerimiz, Genel Başkan Yardımcımız, İl Başkanımız, belediye başkanlarımız, hep birlikte Konyaya hizmet etmek için çaba sarf ediyoruz. Konyanın bu birlik ve beraberliği birçok projenin hayata geçmesine de vesile oluyor. Şehrimiz adına hayırlı olmasını temenni ediyorum diye konuştu.
KONYA ULAŞIMDA ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, metro ve banliyö hattının Konya için son derece önemli olduğunu belirterek, Bunlarla birlikte Büyükşehir Belediyemizin Şehir Hastanesine ve Barış Caddesine tramvay hattı götürmesi, Sultan Abdülhamid Han, İsmail Ketenci ve Celaleddin Karatay gibi caddelerle ulaşımı rahatlatıcı adımlar atması şehrimize ulaşımda altın çağını yaşatıyor. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum şeklinde konuştu.
Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Şehrim ve ilçem adına gururlu ve mutluyum. Önce metroyla tanıştık. Metro sadece ulaşım konusu olmaktan ziyade kentsel dönüşümü hızlandıracak. Bu bizim önümüzü açacak bir proje. Yeni Banliyö hattı da Meramdan ciddi sayıda insan taşıyacak ve trafikte önemli bir rahatlama olacak. Metro ve banliyö projeleri şehrimizin ve ilçemizin gelişimine de ciddi katkı sağlayacak dedi.
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Konyamız hak ettiği yatırımları bir bir alıyor. Anadoluda ulaşımla ilgili raylı sistemin ilk kullanıldığı şehir Konya. İnşallah bu dönem; metro hattı yatırımlarıyla, tramvay yatırımlarıyla, KONYARAY yatırımlarıyla birlikte Anadoluda raylı sistemin en yaygın şekilde kullanıldığı il olacak. Bunun için çok mutluyuz. Bu yatırımlar tamamlandığında inşallah Konyamızın şehirler arasında statüsü ve standardı yükselmiş olacak ifadelerini kullandı.
BANLİYÖ HATTI GÜNLÜK 90 BİN YOLCUYA HİZMET VERECEK
TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, Banliyö hatları kent içi raylı sistem hatlarına entegre edilerek daha hızlı, güvenli ve hesaplı ulaşımı sağlayacak. Toplu taşımanın kapsadığı alan genişleyecektir. Son dönemde yeni hatlar ve yeni araçlarla güçlendirilen hafif raylı sistemin banliyö hatları ile desteklenmesi Konyalı hemşerilerimizin günlük yaşamlarını daha da kolaylaştıracaktır. Büyükşehir Belediyesi ile işbirliğini yürüttüğümüz KONYARAY yerel yönetimlerle gerçekleştireceğimiz en önemli ulaşım projelerinden biridir. Birinci etap 17.4 kilometre olan ve tamamlandığında 26 kilometre uzunluğuna sahip olacak projede karayoluyla 1 saat süren yolculuk 30 dakikaya düşecektir. Günlük 90 bin yolcuya hizmet verecek. Bu güzel projede TCDD olarak her türlü desteği vereceğimizi ve bir an önce tamamlanması içinde gece gündüz çalışacağımızın sözünü veriyoruz ifadelerine yer verdi.
Konyanın Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2011 yılında Yüksek Hızlı Trenle tanıştığını ve Kayacıkta Lojistik Merkez inşaatının devam ettiğini belirten Uygun, 2021 yılı Mart ayında dünyanın üçüncü büyük demiryolu fuarı olan Eurasia Raili de Konyada Büyükşehir Belediyesi ile birlikte düzenleyeceklerini hatırlattı.
HEYECAN VERİCİ BİR PROJE
AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Konyamızda AK Parti iktidarlarıyla Allaha şükür gerçekten hayalimizin ötesinde işler gerçekleştiriyoruz. Bu hizmetleri tüm destekleriyle ve Konyaya olan inancıyla sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Projeyi ilk gördüğümde bana çok heyecan vermişti. Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve TCDD Genel Müdürümüze de projeye gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür ediyorum diye konuştu.
BUNLAR RÜYA GİBİ İŞLER
Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak ise, Banliyö projesinin şehrimize çok büyük katkı yapacağına inanıyorum. Konya, ulaşımda son yıllarda gerçekten inanılmaz bir atılım gerçekleştirdi. Bilhassa Yüksek Hızlı Tren ile. Hızlı Tren şu anda uçaktan daha önce tercih edilen bir ulaşım şekli oldu. Konya raylı sistem yatırımlarının merkezi oldu. Banliyö projesi de çok büyük bir proje. Uğur Başkanın bu konuda projeyi nasıl yakından takip ettiğine ve ne kadar ısrarcı olduğuna ben şahidim dedi.
Banliyö hattının metro kadar kıymetli bir yatırım olduğunu kaydeden Vali Toprak, Banliyönün havaalanı bağlantısı son derece önemli. Bunlar gerçekten rüya gibi işler. Konyamızda arka arkaya büyük yatırımların başlaması, sürdürülmesi ve tamamlanmasında Cumhurbaşkanımızın büyük emeği ve desteği var. Kendisine çok teşekkür ediyorum ifadelerini kullandı.
İMZALAR ATILDI
Konuşmaların ardından Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun arasında banliyö hattının protokolü imzalandı.
Programa; AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fidan Yüksel, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Şakir Uslu, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP İl Başkanı Remzi Kararslan, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, ilçe belediye başkanları, muhtar dernekleri başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.