News
Konya'da Medeniyet, Şehir ve Üniversite Konuşuluyor
Konya Büyükşehir Belediyesinin Medeniyet Okulu Projesi kapsamında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Selçuklu Akademik Düşünce ve Araştırma Merkezinin katkıları ile düzenlediği Uluslararası Konya Sempozyumu başladı.
Dedeman Otelde Medeniyet, Şehir ve Üniversite başlıkları altında 15 Kasıma kadar devam edecek konferansın açılışında konuşan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Boran, program hakkında bilgi verdi.
Üniversiteler adına konuşan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konyanın Selçuklu döneminde bağrında bulundurduğu medreseleriyle, daha sonraki süreçlerde de yükseköğretim kurumlarıyla medeni bir şehir olma yönünde elinden gelen çabayı sarf ettiğini belirterek, bu sorumluluğu gelecek kuşaklara aktarabilmek için çalıştıklarını söyledi.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs, dünyada pek az şehrin Konya kadar kadim ve köklü bir medeniyete sahip olduğunu belirterek, Selçukluya başkentlik yapmış olan Konyanın bugün de aynı önemini sürdürdüğünü ifade etti.
ŞEHİR TARİHİ MEDENİYET TARİHİDİR
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Medeniyet Okulu programları kapsamında düzenlenen sempozyuma katkıda bulunan herkese teşekkür etti.
Yaptıkları çalışmalarda fiziki hizmetlerin yanında şehri bir bütün olarak alan, şehrin ruhunun, kimliğinin ortaya çıkarılmasını da öncelikli düşünen bir bakışla hareket ettiklerini vurgulayan Başkan Akyürek, sempozyumun farklı bakış açıları oluşturacağını düşündüğünü kaydetti.
Konuşmasında şehir tarihinin medeniyet tarihi olduğunu belirten Başkan Akyürek, Medeniyet tarihi belki de ilk insanla birlikte başlamıştır. Şehir medeniyet ilişkisi çok güçlü bir ilişkidir. Şöyle seslendirilebilir; her medeniyet belki bir şehirden doğar. Şehir kavramının içinde sadece fiziki manalar yoktur; aynı zamanda ruh vardır, tarih vardır, o tarihten elde edilen tecrübeler vardır. Bu nedenle şehir ve medeniyet ilişkisinin birlikte değerlendirilmesi gerekir dedi.
Konuşmasında Konyanın şehir kültürü, birikimi, tarihi geçmişine dikkat çeken Başkan Akyürek, Konyanın aynı zamanda üniversite şehri olduğunu, merkezde yaşayan nüfusun 3te birinin öğrencilerden oluştuğunu vurguladı. Başkan Akyürek, üniversitelerin şehrin kalkınmasına, kültürüne, belediyelerin şehircilik yaklaşımına ciddi katkıları olduğunu dile getirdi.
ÖNEMLİ OLAN ŞEHİRLERE MEDENİYETE DÖNÜŞTÜREBİLMEK
Programa katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay da, şehir ve medeniyet konusuna özel olarak yoğunlaşmış biri olarak sempozyumun Konyada yapılmasından duyduğu mutluluğu ifade etti.
Bir yeri şehir yapan, ona kimlik veren belli bir kültür ve davranış olduğunu belirten Aktay, Şehir biraz hukuk, insan hakkı, komşuluk hakkı, kul hakkı demektir. Onun için biz üzerimizde bunun borcunu taşıyoruz. Çevremizdeki bütün insanlara karşı, özellikle ihtiyaç sahiplerine karşı bir borçluluk hissi içinde olmalıyız diye konuştu.
Şehirlerin sadece yüksek binalardan oluşmadığını, önemli olanın şehirleri medeniyete dönüştürmek olduğunu kaydeden Aktay, Türkiyede son 20 yıldır şehircilik alanında ciddi bir uyanış olduğunu vurguladı. Bunu gecikmiş rönesans olarak isimlendiren Aktay, bunun önemli bir kısmının üniversitelerle bağlantılı olduğunu, üniversitelerin bütün şehirlere yayılmasının, şehirlere üniversite elinin değmesinin önemli olduğunu söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun ise, Konyanın şehir sıfatını en çok hak eden şehirlerden biri olduğunu belirterek, sempozyumun Konyada yapılmasının önemine dikkat çekti. Şehirlerin nasıl bozulduğunun örneklerinin çok kolay bulunduğunu kaydeden Dursun, insanların köklerinden uzaklaştırılmak istendiğini, bu nedenle bakanlık olarak Şehir ve İnsan başlıklı yeni bir proje başlattıklarını ifade etti.
Vali Yardımcısı Mehmet Ünal, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, KOP Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi ile akademisyenlerin de katıldığı programda konuşmaların ardından sempozyumun açılış paneline geçildi.
15 Kasım tarihine kadar Medeniyet, Şehir ve Üniversite başlığının ele alınacağı Uluslararası Konya Sempozyumunda Türkiyeden ve 6 ülkeden 85 bilim insanı sunum yapacak.