News
Konya'da Kitap Günleri Heyecanı Başladı
Konya Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Konya Kitap Günlerinin açılışı yapıldı.
Selçuklu Kongre Merkezinde yoğun katılımla gerçekleşen açılış programında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, insanlığa yüce dinimiz İslamın ilk emri olan Oku ayetini ulaştıran, bizlere beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi tavsiye eden Peygamber Efendimizin doğum yıldönümü olan Mevlid Kandili arefesinde Konya Kitap Günlerinin açılışını yapıyor olmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.
KONYAMIZDA BİR KÜLTÜR BAYRAMI YAŞANACAK
İlim, irfan ve kültür şehri olan Konyada 2019 yılında 521 bin kitapseverin rekor katılımıyla gerçekleştirilen Konya Kitap Günlerini, pandemi sebebiyle verilen bir yıllık aranın ardından yeniden düzenlendiğini ifade eden Başkan Altay, 24 Ekim akşamına kadar açık kalacak Konya Kitap Günlerinde 1 milyondan fazla kitap, 250 yayınevi, 450 yazar ve 500den fazla etkinlik yer alıyor. Konyamızda adeta bir kültür bayramı yaşatacak Konya Kitap Günlerine gelen misafirlerimiz; kitaplarla birlikte sevdikleri yazarların imza günlerine, konferanslara, tiyatrolara, şiir dinletilerine, söyleşilere katılabilecek. Hem Konyamızdan hem de tüm Türkiyeden kültür-sanat insanlarını, kitapseverleri Konyamızdaki bu coşkuya ortak olmaya davet ediyorum. diye konuştu.
SELÇUKLUYU AYAKTA TUTAN OSMANLIYI BÜYÜTEN KADROLAR BURADA YETİŞTİ
Kadim Selçuklu başkenti Konyanın bin yıllık ilim, kültür ve medeniyet şehri olduğunu vurgulayan Başkan Altay, Medeniyetimizin temellerinin atıldığı şehrimiz, Anadolu Selçuklulara başkentlik yaptığı dönemde dünyanın dört bir tarafından ilim tahsili için gelen insanları buluşturmuştur. Selçukluyu ayakta tutan, Osmanlıyı büyüten kadrolar burada yetişmiştir. Muhyiddin-i Arabiler, Mevlanalar, Şemsler, Koneviler, Ahi Evranlar yolu bu şehirden geçen veya burada yetişip kök salan alimlerdendir. Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese, Sırçalı Medrese ve daha niceleri Konyaya gelen binlerce talebenin ilim yuvaları olmuştur. dedi.
OKUYAN, EĞİTİMLİ, DONANIMLI GENÇLERİMİZDEN BEKLENTİMİZ ÇOK YÜKSEK
Konyanın tarihten gelen bu kadim geleneğini bugün de sürdürdüğüne dikkat çeken Başkan Altay, Türkiyenin TÜBİTAK destekli ilk Bilim Merkezi Konyamızda bulunuyor. Türkiyenin en fazla kütüphaneye gidilen şehri de yine Konyamızdır. Bizler de gençlerimizin bu okuma ve kütüphane ilgisine karşılık vermek üzere Türkiyenin en güzel kütüphanelerinden birini şehrimize kazandırmak için çalışmalarımıza başladık. Ülkemizin ve dünyamızın daha müreffeh yarınları için okuyan, eğitimli, donanımlı, vatan-millet aşkıyla yetişmiş gençlerimizden beklentimiz çok büyük. Gençlerimiz için, şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum. ifadelerini kullandı.
BU TOPRAKLARDA GEÇMİŞTE ÇOK BÜYÜK İLİM İNSANLARI YETİŞTİ, BUGÜN DE YETİŞMEYE DEVAM EDİYOR
Başkan Altay, Bu topraklarda geçmişte çok büyük ilim insanları yetişti, bugün de yetişmeye devam ediyor. Bu vesileyle UNESCO ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından bu yılı anma yılı olarak ilan edilen Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Ahi Evran ve Mehmet Akif Ersoy başta olmak üzere ilim ve irfan yolunda hayatlarını harcamış müteveffa alim ve yazarlarımızı saygıyla, rahmetle, minnetle anıyorum. Konya Kitap Günlerine katılan tüm yazarlarımıza, kitapevlerimize, müzisyenlerimize, tiyatro sanatçılarımıza, lezzet alanında stant açan esnaflarımıza, organizasyon ekibimize, mihmandar arkadaşlarıma, organizasyonun duyurulmasına, tanıtılmasına katkı sağlayan değerli basın mensuplarımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. sözleriyle konuşmasını tamamladı.
KONYA KİTAP ETKİNLİKLERİNE EN YAKIŞACAK ŞEHİR
AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Son 1 ay içinde Konyamız, Türkiyeye dünyaya çok önemli hareketliliğiyle kendini tanıtmayı sağladı. Yemek Festivali, arkasından Bilim, bugün Kitap Günleri ile her birinde yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiği önemli etkinlikler hayata geçirildi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Konyamız medreseler şehri, Konyamız kitap etkinliklerine en yakışacak şehir. Hayırlı olsun. ifadelerini kullandı.
KONYA; İLMİNİ İRFANIN, TEFEKKÜRÜN EN FAZLA YAŞANDIĞI YER
Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Kitap Günlerinin organizasyonunda emeği geçen başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bütün katılımcılara, bütün kitapseverlere teşekkür ediyoruz. Konya, ilmini irfanın, tefekkürün en fazla yaşandığı yer. İnsanın tabiatında var olan merak duygusu, çevreyi müşahede etme ve bunu en güzel şekilde terennüm etme, harflere dökme keyfiyeti en önemli öncelikli bir amil olsa gerek. Bu hususta da şehrimizin öncü olması bütün Konyalıların medar-ı iftiharıdır. Bu kadim kültürün gelecek nesillere aktarılması elbette her birimizin hem insani hem vicdani hem kamusal vazifesi. Konya Kitap Günlerinin ilme, marifete vesile olmasını temenni ediyorum. dedi.
BEŞ ÜNİVERSİTESİ OLAN BİR ŞEHRE ÇOK YAKIŞTI BU ORGANİZASYON
Açılışa katılan Milli Eğitim Eski Bakanı Nabi Avcı ise, Büyükşehir Belediye Başkanımıza hem bu ve bundan önceki kültür faaliyetlerinin organizasyonundaki gayretleri için hem de böyle güzel bir kültür merkezini Konyamıza, Türkiyemize kazandırdığı için teşekkür ediyorum. Bu Kitap Günleri de Konyaya çok yakışıyor. Hz. Pirin pergel metaforunu hatırlarsanız. Şimdi gençlerimiz bir ayaklarını sapasağlam yola basarken burada 250yi aşkın yayınevinin sunduğu dünya kültürüne ait farklı kültürlere ait pek çok eserle tanışmış olacaklar. Beş üniversitesi olan bir şehre çok yakıştı bu organizasyon. İnşallah daha da büyüyerek devam edecek. Emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. açıklamalarını yaptı.
Açılışın ardından Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, Gazeteci Nedim Şener ve Tarihçi Prof. Dr. Erhan Afyoncunun katıldığı panel gerçekleştirildi.
KONYA KİTAP GÜNLERİ 24 EKİME KADAR AÇIK KALACAK
1 milyondan fazla kitap, 250 yayınevinin yer aldığı Konya Kitap Günlerine 450 yazar okurlarıyla buluşacak. Ayrıca çok sayıda atölye çalışması, söyleşi ve imza günü düzenlenecek.
Konya Kitap Günleri, 24 Ekime kadar 10.00 21.00 saatleri arasında kitapseverlerin ziyaretine açık olacak.