News
Isı Kaybı ve Çevre Kirliliği İçin Uyarı
Çevre Koruma Daire Başkanlığı'nın yaptığı açıklama şöyle:
'Kış mevsiminin yoğun yaşandığı şu günlerde iyi bir ısınma için kaliteli yakıt kullanma ve iyi yakmayı sağlamak kadar binaların yalıtımı da önemlidir. Ülkemizde enerji tüketiminin % 40'ının konutlarda kullanıldığı göz önüne alınırsa yalıtımın ne denli önemli olduğu açıktır.
Isı kaybının önlenmesi ile iyi bir ısınma sağlanacağı gibi yakıt tüketimi de azalacağından ekonomik tasarruf yapılmış olacaktır. Isı yalıtımı iyi yapılmış bir konut 72 saat (3 gün) ısısını koruduğu halde ısı yalıtımı hiç yapılmamış veya kötü yapılmış bir konut ısısını en fazla yarım gün koruyabilmektedir. Bu durum ısı yalıtımı yapılmamış binaların daha fazla yakıt tüketmesine sebep olmaktadır.
Bir apartmanda genel olarak toplam ısı kaybının % 40'ı dış duvarlardan, % 30'u dış pencerelerden, % 7'si çatıdan, % 6'sı bodrumdan ve % 17'si dış kapı ve dış pencerelerin açılan kanat aralıklarından oluşmaktadır. Tek katlı evlerde ise, toplam ısı kaybının % 25'i dış duvarlardan, % 20'si dış cephelerden, % 22'si çatıdan, % 20'si bodrumdan ve % 13'ü dış kapı ve dış pencerelerin açılan kanat aralıklarından oluşmaktadır.
Binalarda ısı yalıtımı, temelde çatı ve taban izolasyonları, bina girişlerinde rüzgarlık beton duvarlarda içten yalıtım malzemesi kullanmak, çift cam yaptırmak, kapı eşiklerine rüzgar kesici koymak ve binaların arazideki yerleşimi gibi önlemlerle inşaat aşamasında yapılmaktadır.Ancak en az enerji ile sağlanan kontrol şartlarının arzulanan pratik kontrol sınırlarına kolayca erişmesi, aşağıdaki bireysel basit önlemlerle de mümkündür.
- Pencerelerde ısı kaybının önlenmesi için cam kenarlarına macun, pencere ve kapı kenarlarına silikon, sünger fitili yaptırınız.
Kışın en soğuk günlerinde evin iç sıcaklığını konfor sıcaklığı olan en çok 20 °C 'ye ayarlayınız.
Odalarda masa, sandalye ve yataklarınızı dış duvarlardan uzak tutunuz.
- Güney cephesindeki pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlayınız. Geceleri bu pencereleri panjur, perde ve rüzgarlık ile kapatınız.
- Geceleri uyurken kalın örtünerek oda sıcaklığını 16 °C ila 18 °C "ye düşürünüz. Güneş alan pencerelerinizi temiz tutunuz.
- Gece gündüz ısınan evleri % 50-55 rutubetlendiriniz. 18 °C 'de ısınan bir odanın rutubetlendirilmesi ile hissedeceğiniz pratik konfor sıcaklığı 20 °C üstünde olacaktır. Nemli hava sıcaklığı daha iyi tutacak, buharlaşma azalacağından daha az ısı kaybı olacaktır.
- Radyatörlerin üstlerini ve önlerini kapatmayınız.Perdelerin radyatörünüzü kapatmasına mani olunuz.
Kaloriferlerinizi rölantide yakınız.'