News
IKONAIR Projesi'nin İkinci Çalıştayı Yapıldı
Hollanda Çevre ve Halk Sağlığı Ulusal Enstitüsünün (RIVM) desteklediği, Çevre ve Orman Bakanlığının sorumluluğunda Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya İl Çevre ve Orman Müdürlüğünün yürüttükleri IKONAIR - Büyükşehirlerde Hava Kalitesi Yönetiminin Geliştirilmesi Projesinin ikinci çalıştayı yapıldı.
Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapılan çalıştaya; Hollanda Çevre ve Halk Sağlığı Ulusal Enstitüsünden Proje Lideri Henk Bloemen, Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, İl Çevre ve Orman Müdürü Nuri Kunt, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ali Özer, hava kalitesi uzmanı Wim Van Doorn, öğretim üyeleri ve proje iştirakçileri katıldı.
Hollanda Çevre ve Halk Sağlığı Ulusal Enstitüsünden Proje Lideri Henk Bloemen, Konyadaki hava kalitesinin geliştirilmesi açısından IKONAIR projesinin önemli olduğunu belirterek, başarılı bir çalıştayı hayata geçirdiklerini söyledi.
DİĞER ŞEHİRLERE ÖRNEK OLACAK
Hava kirliliği ile mücadelede önemli çalışmaların yapıldığını vurgulayan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ali Özer, proje kapsamında Konyada bulunan katılımcıların yaptıkları yoğun çalışmalarla büyük mesafe kat ettiklerini söyledi. Projenin diğer şehirlere model olacağını anımsatan Özer, ilgili tüm kurum ve kuruluşların desteğinin sağlanmasının başarıya katkı sağlayacağını ifade etti.
İl Çevre ve Orman Müdürü Nuri Kunt da Konyada hava kirliliği ile mücadelede son 5 yılda önemli mesafeler alındığını söyledi. Şehir genelinde hava kirliliği ile ilgili ölçümlerin 5 ayrı noktadan veriler alınarak yapıldığını belirten Kunt, proje kapsamında 70 ayrı noktadan veriler alınmasının son derece önemli olduğunu ifade etti.
KATILIMCILAR SUNUMLARINI YAPTI
Konuşmaların ardından Çevre ve Orman Bakanlığı Hava Yönetimi Dairesinden uzman Evrim Doğan, proje ile ilgili yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Daha sonra; Hollanda Çevre ve Halk Sağlığı Ulusal Enstitüsünden Proje Lideri Henk Bloemen, Projenin Yürütülmesi, Halkın Bilgilendirilmesi ve Yerleşim Yerlerinde Hava Kirliliği Dağılımı, Selçuk Üniversitesinden Araştırma Görevlisi Dr. Gülnihal Kara Konya İli Hava Kalitesinin Değerlendirilmesi, Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Ülkemizdeki Bir Büyükşehir Örneğinde Hava Kirliliği Dağılımı Çalışması ile Eskişehirde Temiz Hava Planı Hazırlık Sürecindeki Deneyimler, Hava kalitesi uzmanı Wim Van Doorn da, Hava Kirliliği Ve Sağlık Etkileri başlıkları altında sunumlarını yaptılar.
IKONAIR PROJESİ
Konyada Şubat ayında başlayan proje 2 yıl sürecek. Bütçesi 300 bin Euro olan ve Hollanda Hükümetince finanse edilen proje, Konya il sınırları içinde hava kirliliğine sebebiyet veren kaynakların tam olarak belirlenerek önlemlerin alınmasını amaçlıyor. Proje kapsamında geçtiğimiz günlerde şehir genelinde saha çalışması yapılarak belirlenen 70 ayrı noktaya kükürtdioksit, ozon ve azotoksitlerin ölçümü için tüpler yerleştirildi. Tüplerden yaz ve kış aylarında alınacak örneklerinin değerlendirilmesinin ardından Konya için alınacak önlemlerle ilgili temiz hava planları hazırlanacak.