Hayrettin Karaca'dan Boykot Çağrısı

Hayrettin Karaca'dan Boykot Çağrısı

Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı ve Kültür Hizmetleri Daire Başkanlığının ortaklaşa organize ettikleri ?Şehir Konferansları?na katılan TEMA Vakfı Mütevelli Hayrettin Karaca, Türkiye?nin ekonomik bir erozyona uğradığını belirterek, yabancı içeçeklerin satıldığı ve içildiği mekanlara katılmadığını söyledi.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Şehir Konferansları'nın konuğu TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Kurucusu Hayrettin Karaca "Türkiye Çöl Olmasın" konulu konferansta, Hükümetin, orman arazilerinin satılması ile ilgili çıkardığı yasayı eleştirdi ve bu yasanın ülkeyi kapitülasyonlara sürükleyeceğini söyledi. En verimli tarım alanlarına sanayi kurduğumuzu, yazlık evler yaptığımızı ve anızları yakmaya devam ettiğimizi ifade eden Karaca "Bütün bu işleri kuru verimsiz yerlere yapmamamızın tek sebebi ise rant ekonomisidir" şeklinde konuştu.

Türk ekonomisinin bağımsız olmadığını ifade eden Karaca"Ekonomiden bağımsız olmadığımız sürece, hiç uğraşmayalım bağımsızlığımızı elde edemeyiz. Ekonomik açıdan bağımsız olmak için dış ülkelerin malını kullanmayacağız. Bir günde 180 çocuğun katili olan bir ülkenin mamüllerini almayacağız. McDonalds-Cocacola ve Pepsi ürünlerinin bulunduğu ortamlara girmiyorum. İçenler ve yiyenler oturmuyorum. Ben bu hareket itek başıma yürütüyorum. Ama bir gün dünyanın dört bin yanında benim gibi düşünenler ortaya çıkacaktır. Bir de her şeyden önce lisanımızı düzelteceğiz. Toprağın ve üretimin değerini bilmeden bağımsız olmamız mümkün değil."

Toprakla yeşil örtünün barışının dünyanın kurulduğundan buyana var olduğunu, bu ikilinin beraberliğinin bozulması ile çöllerin oluştuğunu vurgulayan Karaca şöyle devam etti: "Türkiye'nin yüzde 65'i çöl. Yılda 1 milyar 400 bin ton toprak kaybediyoruz. Dünya bir kaybederse biz yüzde 11.8 kaybediyoruz. Bu alanda Dünya şampiyonuyuz, elimize su dökecek hiçbir ülke yok. Türkiye'nin meralarının kendilerini yenileme imkanları hâlâ var. Erozyonla Türkiye'nin geleceği gidiyor. Konyalılar cennette yaşıyor, diğer illerimizdeki çiftçilerimiz taşlar arasında tarım yapmaya çalışıyorlar"

Yoksulluk ve çölleşmenin birbirine bağlı olduğunu vurgulayan Karaca "Bu ikisini hallederseniz göçü engellemiş olursunuz, ülkenin yalnızca meradan 40 milyar dolar girdisi var, erozyonu engelleyebilmek için kullanabileceğimiz en etkili yöntem teraslamadır. Türkiye'de halen 17.5 milyon hektar alan teraslama bekliyor. Konya'nın teraslamayla beraber diğer eksikleri ise toprak tahlili, rüzgar perdesi ve tarlanın devirmeden sürülmesidir" şeklinde konuşan Karaca konferansını ülkenin çeşitli yerlerinde çekilmiş slayt gösterileri ile devam ettirdi.

Karaca, Konya Büyükşehir belediyesi'nin yeşillendirme çalışmalarını değerlendirirken, 'Konya'da bu alanda değerli çalışmalar yapılmış. Bu takdir edilecek çalışmalardır. Örnek çalışmalarıdır. Ancak Konya iklimine uygun meşe türü ağaçların dikiminin artırılması gerekmektedir. Bu konuda belediyeye her türlü desteği sağlamaya hazırız.'dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Özkafa, Hayrettin Karaca'ya verdiği konferanstan dolayı teşekkür ederek, engin bilgilerinden yararlanmak sitediklerini söyledi. Özkafa, Karaca'ya Büyüktşehir yayınlarından oluşan bir kitap seti hediye ederken, Karaca'dan Başkan Özkafa'ya yeşillendirmeye verdiği önemden dolayı teşekkür belgesi verdi.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;