News
Hayatın Her Alanında Ahlakı Egemen Kılalım
Konya Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliğinin organize ettiği 2. Ahlak Şurası başladı.
22-24 Kasım tarihleri arasında Konyada yapılacak 2. Ahlak Şurasının açılış toplantısına AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakçı, Hüseyin Üzülmez, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu, TYB üyeleri, akademisyenler ve davetliler katıldı.
Organizasyon komitesi adına konuşan Doç. Dr. Musa Kazım Arıcan, günümüzde artık önemseyen ahlak meselesinin masaya yatırılmasının önemine dikkat çekerek, konunun hayatiyet arz ettiğini dile getirdi.
AHLAK İNSANLIKLA EŞDEĞERDİR
Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı D. Mehmet Doğan, ahlakın insanlıkla eşdeğer ve insanlık tarihi kadar eski ve köklü bir kavram olduğunu belirterek, aklın insana ahlaklı olmayı telkin ettiğini, kalbin insanın ahlaklı olmasını istediğini, dinden konuşulduğunda da aslında ahlaktan konuşulmuş olduğunu belirtti.
Konyada Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Ahlak Şurasını büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Doğan, toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
AHLAKI TOPLUMUN HER SAHASINA EGEMEN KILMAK LAZIM
Programda konuşan AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, ahlakın yalnızken de kalabalıklar içindeyken de geçerli olduğunu hatırlatarak, sadece siyasette değil, hayatın her sahasında ahlaki ölçüler bulunduğunu söyledi. Ahlakı toplumun her sahasına egemen kılmak gibi bir gayretin içinde olmak gerektiğini kaydeden Kabakçı, Eğer ahlaklı bir toplumdaysanız herkesin ne yapacağı bellidir, ahlaksız bir toplumda ise kimsenin karşılaşacağı davranış konusunda bir sınır yoktur dedi.
ANADOLU RÖNESANSININ MERKEZİ KONYADIR
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, ahlakın yeniden gündem olmasına vesile olacak her çalışmayı desteklediklerini belirterek, 2. Ahlak Şurasından çok önemli sonuçlar çıkmasını diledi.
Şuranın Konyada düzenlenmesinin anlamlı olduğunu belirten Başkan Akyürek, Avrupa rönesansının temelini Endülüs medeniyeti oluşturuyor. Anadolu rönesansının merkezi de 1200lü yıllarda Konya olmuştur. Bunun temel taşlarından biri de Hazreti Mevlanadır. Sosyal genetik yoluyla bugün de Anadoluda ve Konyada bu mirası taşımamız gerektiğini belirtmek isterim. Ahlak Şurasının bu farkındalığa vesile olmasını diliyorum diye konuştu.
Siyasette ve tüm ilişkilerde ahlakın egemen olmasını dileyen Başkan Akyürek, şöyle devam etti: Uluslararası ilişkilerde ahlak olsaydı, uluslararası toplum müesseselerini ahlak üzerine bina etseydi yeryüzünde sömürgecik olmazdı. Eski sömürgeler eski efendilerine hala bağlı kalmaya devam etmezdi. BM Güvenlik Konseyindeki uygulamalar da şimdiki gibi olmazdı.
Başkan Akyürek, konuşmasının sonunda okullarda verilen Kuran-ı Kerim, Tefsir ve Siyer-i Nebi derslerinin toplumsal ahlaka katkı yapacağını ve ahlaklı nesiller yetiştirmeye vesile olacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi.
2. AHLAK ŞURASI
6 oturum şeklinde Siyaset ve ahlâk konusunun masaya yatırılacağı 2. Ahlak Şurasında 27 ilim ve fikir adamı düşüncelerini beyan edecek. Ahlak Şûrasında; Siyaset ve Ahlak Felsefesi, Uluslararası Siyasetin Ahlaki Sorgulanması, Müslüman Ülkelerde Siyaset ve Ahlak İlişkisi, Ekonomi Politikaları ve Ahlak konuları değerlendirilecek.