News
Gilistra Türkiye'nin Yeni Kapadokyası Olacak
Kültür Bakanlığı ve İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) tarafından Konya Büyükşehir Belediyesinin katkıları ile Konyada Turizmin Geleceği Çalıştayı düzenleniyor.
KONYA YENİDEN ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞİM İÇİNDE
Konyanın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen programın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya gibi şehirlerin dar kalıba sığmayacağını belirterek, Konyayı çok daha farklı boyutlara taşımak gerektiğini ifade etti. Konyanın aslında potansiyel olarak bir dünya şehri olduğunu dile getiren Başkan Akyürek, Bir şehir, tarihte çok önemli bir şehirse, çok önemli bir yerleşim yeriyse aynı özelliklerle sonraki yüzyıllarda da temayüz edebilir. Kendisini aynı şekilde geliştirebilir. Konya yeniden çok önemli bir gelişim içinde; yeniden kendini hatırlattı, tarihteki öneminin farkına vardı dedi.
Konyanın turizm alt yapısının güçlendiğini, yeni cazibe merkezleri kazandırıldığını kaydeden Başkan Akyürek, sadece merkezde değil ilçelerde de bir çok restorasyon çalışmasıyla tarihi eserleri hayata kazandırdıklarını, ilçelerin de turizm altyapısını güçlendirmeye çalıştıklarını dile getirdi.
YENİ MEVLANA MÜZESİ 2017DE
Konuşmasında Konya açısından önemli konuda açıklama yapan Başkan Akyürek, şöyle devam etti: Kültür Bakanlığı ile mutabakatla yürüttüğümüz Mevlana Müzesi projesi var. İnşallah Mevlana Müzesini yapıp 2017 yılı içinde açılışını gerçekleştireceğiz. Mevlana Müzesi adıyla anılan külliye, Hz. Mevlananın türbesi ve ailesinin metfun olduğu türbe, dergah mescitten oluşan bir külliye. Hz. Mevlana Külliyesinin asli hüviyetini kazanması gerekiyor. Müzenin depolarında çok sayıda sergilenmeye hazır ama alan olmadığı için sergilenemeyen tarihi eser, vesika var. Mevlana Müzesinin hemen civarlarına bakanlıkla birlikte hayata geçireceğimiz müzeyle birlikte Kültür Müdürlüğümüz ve Müze Müdürlüğümüz hem gelen misafirlere daha iyi hizmet verebilecek, hem de geniş sergileme alanlarıyla depolarda bekleyen eserler sergilenmiş olacak. Bir diğer konu ise, Gilistrada 2 bine yakın kaya ev ya da depo olarak kullanılan tarihi mekan var. 2 bin yıllık bir yerleşim yerinden bahsediyoruz. Orayla ilgili geçtiğimiz günlerde bir toplantı yaptık. Gilistra Türkiyenin yeni Kapadokyası olacak. Bütün kaya evler, mağaralar, şapel, tamamı temizlenip aydınlatılacak, bakımı yapılacak. Yol genişletilecek. Yolun uluslararası turizm yolu haline gelmesi sağlanacak. Antalyadaki ziyaretçilerin uğrayabileceği, 15-20 kilometrelik bir yolla Seydişehir ve Antalya yolunu da bağlayacak bir yol çalışmasını programa aldık. Burayı da yeni bir cazibe alanı olarak dünya turizmine, kültürüne kazandırırsak, insanlık adına önemli bir hizmet yapmış olacağız.
Konyaya gelen ziyaretçilerin bir mananın peşinden geldiğini belirten Başkan Akyürek, Gelen insanlar inançla, bir mana arayarak geliyor. Sevginin şefkatin çözemeyeceği herhangi bir problem yoktur. Dünya barışı açısından da Konya bu mesajı verebilecek potansiyele sahip diye konuştu.
İSLAM DÜNYASI TURİZM BAŞKENTİ KONYANIN TANINIRLIĞI ARTTI
İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya, bu ve benzeri etkinlikler sırasında katılımcılar arasında yapılan istişare ve müzakerelerin İslam ülkelerinde turizmin gelişmesine olumlu katkılar sağlayacağını söyledi. Kulaklıkaya, Yaklaşık 1 yıllık süre zarfında diğer birçok değerleriyle birlikte İslam Dünyası Turizm başkentliği unvanının Konyamızın tanınırlığı ve bilinirliğine ilave katkısı olduğuna inanıyorum. Konyada yapılan bilgi ve tecrübe paylaşımı ile geleceğe yönelik ulusal ve uluslararası işbirliğine yönelik somut öneriler, 2017de Bangladeşte icra edilecek 10. İslam Turizm Bakanları konferansına sunularak evrensel ölçeğe taşınacaktır dedi.
İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) Genel Direktörü Dr. El Hassane Hzaine, Konya için markalaşma ve turizmin teşviki konularına odaklanarak dünya turizm piyasası ile ilişkilendirip bağlayacak olan güzel özelliklerin üzerine gitmek gerektiğini söyledi.
İslam Ülkeleri Standartları ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Genel Sekreteri İhsan Övüt, Böyle bir kültürel geçmişe, kültürel mirasa sahip bir şehirde de strateji çalışmalarının geliştirilmesi gerekiyor diye konuştu.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, 2016 Dünya İslam Dünyası Başkenti konusunun Konyanın gündemine geldiği günden itibaren şehri daha yukarıya taşımak için gecesini gündüzüne katan, turizm alanında seferberlik başlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyüreke teşekkür etti. Yarar, Konya olarak, üzerimizde taşıdığımız, şehrin maddi manevi sorumluluklarının bilincinde olduğumuz sürece eminim ki, Konyanın turizm pastasından aldığı payı daha da büyüteceğiz dedi.
Akademisyenler, sektör temsilcileri, yerel yönetim temsilcileri ve STKların görüşlerini paylaşacağı Konyada Turizmin Geleceği Çalıştayı 2 gün sürecek ve 4 oturum şeklinde gerçekleşecek.