News
Gıda Tüketicisini Koruma ve Bilinçlendirme Projesi
Avrupa Birliği (AB) fonlarından finanse edilen, Konya Büyükşehir Belediyesi ile Tarımsal Kalkınma Vakfı Konya Temsilciliği ortaklığı ve Konya İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğü iştirakçiliğinde uygulanmaya konulan Gıda Tüketicisini Koruma ve Bilinçlendirme Projesi devam ediyor.
Proje kapsamında sürdürülen bilinçlendirme faaliyetleri için büyük alışveriş merkezleri ve şehrin kalabalık yerlerinde oluşturulan stantlar vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. Vatandaşlara dağıtılmak üzere 20 binin üzerinde doküman basılırken, bu dokümanlarla birlikte Gıda Tüketicini Bilinçlendirme filmi de ücretsiz olarak dağıtılıyor.
Bilinçlendirme çalışmalarında 5 bin 250 kişiye ulaşan proje ekipleri, bir gıda uzmanı ve hukuk danışmanın da bulunduğu stantlarda gıda alışverişlerinde dikkat edilecek hususlar konusunda vatandaşlara bilgi vererek, hukuki danışmanlar vasıtasıyla karşılaşılan sorunların çözümü konusunda yol gösteriyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte projeyi yürüten Tarımsal Kalkınma Vakfı Konya Temsilcisi Nevzat Demirci, Ramazan ayı ile birlikte gıda tüketimin arttığını hatırlatarak, vatandaşların gıda alışverişlerinde daha dikkatli davranması gerektiğini söyledi.
ÜRÜNLERİN SON KULLANMA TARİHİNE DİKKAT!
Vatandaşların gıda alışverişlerini özellikle iftar sonrası yapmalarını, alışverişe liste hazırlayarak çıkmalarını, özellikle hijyen kurallarına dikkat eden yerleri tercih etmelerini, ürünlerde etiket bilgilerini tam olarak incelemelerini, etiketi bulunmayan veya eksik etiket bilgileri bulunan ürünleri satın almamalarını hatırlatan Demirci, şöyle devam etti: Gıda alışverişlerinde üretim, son kullanma tarihi veya ithalat izinlerinin dikkatli incelenmesi, özellikle kampanyalı ürünlerde vatandaşlarımızın ısrarla son kullanma tarihlerine dikkat etmesi gerekiyor. Gıda satın alırken zarar görmüş ambalaja sahip gıda ürünleri risk taşıyabileceğinden satın alınmamalıdır. Gıdaların muhafazası hususunda, etiket üzerindeki uyarı¬lara dikkat edilmesi ve her ürünün kendine özgü muhafaza şartlarında satışa sunulup sunulmadığı önemlidir. Uygun şartlarda muhafaza edilmeyen ürünler kesinlikle satın alınmamalıdır. Kırmızı et, kanatlı ürünleri, balık ve diğer dondurulmuş hassas ürünler alışverişin en sonunda alınmalı ve alışveriş arabasında ve ödemeden sonra diğer gıdalardan ayrı tutulmalı. Çabuk bozulabilecek gıdalar alışverişten sonra mümkün olduğunca çabuk buzdolabına yerleştirilmeli.
2 SAAT KURALI ÇOK ÖNEMLİ
Gıda güvenliğinde 2 Saat Kuralına dikkat çekerek tüketicileri uyaran Demirci, Zararlı bakteriler 4-60 derecede hızla çoğalırlar. Hızlı bozulan gıdalar oda sıcaklığında 2 saatten fazla tutulmamalıdır. Sıcaklık 32 derecenin üzerine çıktığında bu süre 1 saat olarak düşünülmelidir. Alışveriş yerinden eve gitmek 1 saatten fazla sürecekse don ve çabuk bozulan gıdaları soğuk tutmak için bir buz çantası kullanılmalıdır. Gıda tüketicilerinin çok önemli bir temel hakkı olan satın aldığı mal ve hizmetin onun sağlığına zarar vermemesidir. Satın aldığınız herhangi bir mal veya hizmetin ayıplı olduğunu fark ettiğinizde, öncelikle satıcı veya sağlayıcı ile görüşerek malın iadesi, yenisi ile değiştirilmesi, tamiri ya da malın özrü kadar değerinde indirime gidilmesi tercih haklarınızdan birini kullanabilirsiniz. Sonuç alınamaması durumunda kaymakamlık bünyesinde bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvurabilirsiniz dedi.