News
Geçmişin Kurucu Şehri Konya Yeni Türkiye'nin de Kurucu Şehirlerinden Olacak
Turkuvaz Medya Grubu yazarları, Konya protokolü ve iş dünyası ile buluştu.
Programın açılışında konuşan Sabah Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Kerem Alkin, Mevlana şehri Konyada olmanın kendileri için son derece anlamlı olduğunu söyleyerek, Buradaki kanaat önderlerinin, karar vericilerin kendi aralarında oluşturdukları önemli sinerjinin Konyanın başarısında çok büyük etkisi olduğunu göz ardı etmemek lazım dedi.
Programa katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Selçukluya 200 yıl başkentlik yapan, Anadoluyu mayalayan kurucu şehirde olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirtti.
KONYA ANADOLU KALKINMASININ MODEL ŞEHRİ
Konyanın tarif edilmesi güç bir şehir olduğunu kaydeden Yayman, Konya aslında bizim Anadolu kalkınmamızın model şehri. Konyanın daha fazla gündeme gelmesi gerekiyor. Konya her zaman devletimizin ve milletimizin yanında yer almıştır. 1950de Demokrat Partide Adnan Menderes ve arkadaşları yola çıktıklarında Konya yanında yer almıştır. Milletin adamı Turgut Özal yola çıktığında Konya yanında yer almıştır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yola çıktığında Konya yanında yer almıştır ve almaya da devam etmektedir. Bu anlamda Konya örnek alınması gereken şehirlerden bir tanesidir. Konya tarihi 10 bin yıllık bir geçmişe dayanmaktadır. Hz. Mevlana Türkiyenin küresel markalarından, değerlerinden bir tanesidir. Ve bizim bunu daha iyi tanıtmamız lazım. Konya ile her zaman gurur duyuyoruz iyi ki Konya var diye konuştu.
HEDEFİMİZ KONYAYA GELEN TURİST SAYISINI 5 MİLYONA ÇIKARMAK
Konyanın gelenek ve geleceği buluşturan, üreten, kuran ve inşa eden bir şehir olduğunu anlatan Bakan Yardımcısı Yayman, konuşmasına şu sözlerle devam etti. Konya sadece ekonomik anlamda değil, aynı zamanda gönüller inşa eden bir şehir. Konyaya yerli ve yabancı 2 buçuk milyon misafir geliyor. Bizim hedefimiz bunu inşallah 5 milyona çıkarmak. Konyaya 97 ülkeden misafir geliyor. Bunun sebebi Hz. Mevlananın kim olursan ol gel çağrısıdır. Bizim muhakkak bu hoşgörü mesajını önce Türkiyemize sonra dünyaya anlatmamız lazım. Dünyada asimetrik bir güç mücadelesi ve küresel terörizm yaşanırken Konyadan Hz. Mevlananın hoşgörü mesajının, birlikte yaşama mesajının çok önemli olduğunu düşünüyorum.
ŞEHRİMİZİ GEÇMİŞTEKİ KADAR GÖRKEMLİ VE BAŞARILI BİR GELECEĞE HAZIRLIYORUZ
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konyanın bir sanayi eğitim, tarih, turizm ve tarım şehri olmasının yanında bir mana ve sevgi şehri olduğunun altını çizdi. Konyanın Türk- İslam medeniyetinin kurucu şehri olduğunu dile getiren Başkan Akyürek, Konya 1200lü yılların en muhteşem Türk şehri konumunda. Konya hem siyasi merkez olmuş hem de tasavvufun, ilmin ve birçok alanın da merkezliğini yapmış. Konya bu yönüyle tarihimizin en önemli şehirlerinden birisi. Konya hamdolsun 20. yüzyılda geçmişteki görkemli ve başarılı geleceğine tekrar büyük bir yürüyüşü başlattı. Bunu sanayicisiyle, düşünce insanlarıyla, siyasileriyle hep birlikte gerçekleştirdi. Geçmişin kurucu şehri Konya inşallah 21. yüzyılın yeni Türkiyesinin kurucu şehirlerinden birisi olmakta. O süreç şu anda devam ediyor. Şehrimizi geçmişteki kadar görkemli ve başarılı bir geleceğe hazırlıyoruz ifadelerini kullandı.
Konya Valisi Yakup Canbolat da, Konyanın İslam medeniyetinin en mühim şehirleri arasına ismini yazdırdığını ifade ederek, Konyanın tarih boyunca ulemasıyla, medreseleriyle, yazılı eserleriyle, camileri, kütüphaneleri, kervansaraylarıyla bir başkentin asaletine yakışan varlığını daima sergileyen ve asırlardır temel değerlerine dayanarak ilim ve irfan üreten bir şehir olduğunu vurguladı. Vali Canbolat ayrıca Konya ekonomisi ve tanıtım adına büyük önem arz eden programın Konyada yapılmasının Konyanın tanıtımına büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.
Programa AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Kılca, KOSKI Genel Müdürü Ercan Uslu, iş adamları, STK temsilcileri, yazarlar ve akademisyenler katıldı.