News
'Dünya Kültür Pilot Şehri Konya' Toplantısı Yapıldı
Eş Başkanlığını Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürekin yürüttüğü Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Kültür Komisyonu ile Dünya Kültür Pilot Şehri Konya kapsamında yapılan faaliyetlerle ilgili basın toplantısı düzenlendi.
Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi Toplantı Salonunda düzenlenen programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, UCLGde Konya olarak etkili bir konumda olduklarını ifade ederek, teşkilatın kültürel faaliyetler alanında belirlenen pilot şehirler uygulamasında Avrupa ve dünya pilot şehirleri olduğunu, bu alanda dünya pilot şehirlerinden birinin de Konyanın olduğunu belirtti. Başkan Akyürek, kültürel belediyecilik alanında önemli faaliyetlerde bulunan Konyanın program çerçevesinde dünya şehirleriyle de farklı bir iletişimle çalışmalarını yürüttüklerinin altını çizdi.
Yeni dönem belediyeciliğinde kimlikli ve karakterli şehir kavramının öne çıktığını kaydeden Başkan Akyürek konuşmasına şu sözlerle devam etti: Şehrin var olan kimliğinin güçlendirilmesi, karakterinin ortaya çıkarılması önemli hale geldi. Kültürel belediyecilik de kültürler arası etkileşim, bir arada yaşama kültürünün oluşturulması, şehir kimliğinin şehirde yaşayanlar tarafından bilinmesi, öğrenilmesi ve o kimliğe uygun hareket edilmesi, şehir karakterinin ortaya çıkarılması ve şehir misyonu doğrultusunda çalışma yürütülmesi gibi birçok kavram akla gelebilir. Bu alanda dünya belediyeleriyle ve pilot şehir kabul edilen belediyelerle bundan sonra daha güçlü bir kurumsal iletişimle şehirlerimizde benzer uygulamaların hayata geçirilmesi ve bu paylaşımla da karşılıklı olarak kültürel gelişimde birbirimize katkı yapmaya devam edeceğiz.
Özellikle üniversitelerin gelişimine uygun olarak Bilim Merkezinin faaliyete geçirilmesiyle Konya olarak bu alanda önemli bir öncülük üstlendiklerini dile getiren Başkan Akyürek, UCLG Gündem 21 Programı kapsamında yapılacak çalışmalarda da Konya olarak bundan sonra daha etkili olacaklarını dile getirdi.
Programa katılan UCLG Kültür Koordinatörü Jordi Pascal, UCLGnin yerel şehirlerin dünyadaki sesi konumunda olduğunu söyleyerek, Onların sesini dünya platformuna taşımak için elinden geleni yapmaktadır. UCLG bugünün kaynaklarını sonraki nesillere aktarmak için sürdürülebilir kalkınmanın öneminin farkındadır. Bugünü, şehrimizi, kendimizi anlamımız için öncelikle kültürümüzü anlamamıza gerekir diye konuştu.
ICOMOS ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Temsilcisi, UCLG Uzmanı Ayşe Ege Yıldırım, son yıllarda kültürün sürdürülebilir kalkınmadaki rolünün önemine değinerek, Hem uluslararası alanda hem daha yerel düzeylerde çok faaliyet var. Hakikaten bu konunun önemi gittikçe daha iyi anlaşılıyor. Kaybettiğimiz bazı değerleri geri kazanmak çok zor oluyor ve bunun yaşamsal öneminin Konyada farkındalığının çok yüksek olduğunu görmek çok sevindirici şeklinde konuştu.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Politikası ve Kültürel Diplomasi UNESCO Kürsüsü Başkanı Doç. Dr. Serhan Ada da, Konyanın kitap başkenti ve öğrenen şehirlerarasında yer alma başvurusu var. Bu tür yapılan çalışmalarla hem Türkiyede hem uluslararası boyutta ilişkilerde bir tür öncülük, bir tür ortam hazırlama fonksiyonunun Konyanın üstlenebileceği kanısındayım. Ayrıca Emiray örneğinin çoğaltılarak, Konyanın bu alanda da yeni bir çalışma olarak bir tür küçük laboratuvar gibi düşünülerek geliştirilmesi bu yarıştaki hak ettiği yeri kazanmasında önemlidir dedi.