News
Büyükşehir Belediyesi'nden Kurban Uyarıları
Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü tarafından Kurban Bayramı'nda yürütülecek çalışmalar, alınacak tedbirler ve dikkat edilmesi gereken hususlar açıklandı.
Çevre Koruma Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Vali Yardımcısı Halil Uyumaz'ın başkanlığında, Büyükşehir Belediyesi, Müftülük, Sağlık Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Çevre ve Orman Müdürlüğü, ile Türkiye Diyanet Vakfı temsilcilerinden oluşan Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun Kurban Bayramı öncesi bazı kararlar aldığı belirtilerek, Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin Kurban Hizmetleri Komisyonu kararları çerçevesinde gerekli tedbirleri aldığı ifade edildi.
Büyükşehir Belediyesi'nin Kurban Bayramı boyunca Hayvan Park ve Pazarı Tesisleri'ni hayvan satış yeri olarak vatandaşların hizmetine ücretsiz olarak açıldığının vurgulandığı açıklamada, şöyle denildi: 'Şehrimizdeki kurban satış ve kesim yerlerinin denetimleri ile belge kontrolleri belediyemiz veteriner hekimleri tarafından yapılacaktır. Kurbanla ilgili eğitim faaliyeti olarak, hayvanların seçiminden kesimine ve atıkların nasıl yok edileceği ile ilgili tanıtım filmi, afiş ve broşür çalışmaları yapılmıştır. İlçe belediyeleri, ilçeleri dahilinde kurban kesim yerlerini belirlemiş olup, Meram'da 3 satış-4 kesim yeri, Karatay'da 1 satış-11 kesim yeri, Selçuklu'da 6 satış-9 kesim yeri tespit edilmiştir.Kurban kesim yerlerinde vatandaşlarımızın sürekli kullanabileceği şekilde su ihtiyacı giderilecektir, çok sayıda çöp kovası ve görevli ilçe belediyeleri tarafından görevlendirilecektir.'
Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, vatandaşların sağlıklı bir şekilde kurbanlık hayvan almasına yardımcı olmak ve kurbanların usulüne göre kesilmesine olanak sağlamak üzere çeşitli uyarılar bulunuyor. İşte kurban konusunda dikkat edilecek hususlar:
Kurbanlık Hayvan Alırken;
- Kurbanlık hayvanların besili, çevreye duyarlı, gözlerinin, deri ve kıllarının parlak olmasına dikkat edilmeli, hayvanlar, Menşe-i Şehadetnamesi veya Veteriner Sağlık Raporu bulunanlar arasından seçilmelidir.
- Bir veya iki gözü kör, kesilecek yere gidemeyecek kadar topal, aşırı zayıf, hasta, yeni doğum yapmış ve gebe hayvanlar satın alınmamalıdır.
- Hayvanlarda hastalık şüphesi bulunan durumlarda Belediyemiz Sağlık İşleri şube Müdürlüğü ekiplerine veya veteriner hekime müracaat edilmelidir.
- Kurbanlık hayvanlarda; koyun ve keçiler 1 yaşını, sığırlar 2 yaşını, deve ise 5 yaşını doldurmuş olmalıdır.
- 2 yaşını doldurmuş sığırların ön üst dişleri düşmüş, yerine kalıcı kesici dişlerin çıkmış olması gerekmektedir.
Kurban Kesiminde;
- Kurbanlık hayvanların da can taşıdığı düşünülerek onlara eziyet edilmemelidir.
- Kurbanlık hayvanlar, kesimden en az 12 saat önce dinlendirilmeli ve 8 saat aç bekletildikten sonra kesilmelidir. Çünkü böyle hayvanların hem etleri lezzetli olur, hem de sağlıklı olur.
- Kurbanlar, asgari hijyenik şartlara uygun yerlerde kesilmelidir. Bu amaçla, kesimde mezbahalar ve belediyelerin belirlediği yerler tercih edilmelidir.
- Kurbanlar ehil kişilere kestirilmelidir.
- Kurban hayvanlar, gırtlak gövdede kalmak üzere, her iki şah damarı, yemek borusu ve soluk borusunu içine alacak şekilde tek hamlede kesilmelidir.
- Kurbanlar kesildikten sonra tam ölüm hali oluşmadan omirilik ve kafası koparılıp yüzme işlemine başlanmamalıdır.
- Kurban derileri ülke ekonomisine katkısı düşünülerek parçalanmadan yüzülüp tuzlanarak muhafaza edilmelidir.
- Kesilen kurbanların iç organları parçalanmadan en seri şekilde çıkartılmalıdır.
Kesim Sonrası;
- Kesilen hayvanın gövdesinin iç kısmında inci tanesi şeklinde oluşumlar, yapışmalar ve su toplanması, kanın aşırı siyah olması ve pıhtılaşmaması, dalağın aşırı büyük ve çamir kıvamında olması, akciğer ve karaciğer gibi iç organlarda su kesecikleri bulunması, etlerin aşırı sarı renkli olması hallerinde kurbanlık hayvanlarınızın etlerini mutlaka veteriner hekime muayene muayene ettirmelisiniz.
- Kistli iç organları kedi ve köpeklere yedirmemeli, böyle organları derin çukurlara üzerine kireç dökerek gömüp imha etmelisiniz.
- Kurban atıklarınızı poşetleyerek çöp kovalarına atmalı ya da derin çukurlara üzerine kireç dökerek gömmelisiniz.
Kurbanlık konusunda yaşadığınız herhangi bir sorunla ilgili Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre koruma Daire Başkanlığı'na Alo 181 Açık Kapı'dan ulaşabilirsiniz.