News
Büyükşehir, 15 Bin Kişinin Kan Tespitini Yaptı
Konya Büyükşehir Belediyesi Sağlık Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Atilla Şirin, 11 Şubat 2005 tarihinde hizmete giren Konya Büyükşehir Belediyesi Kan Bilgi Merkezi'nin 2 uzman tekniker ile hizmet verdiğini belirtti.
Kan Merkezi'nin kuruluş amacının, Konya'da acil olarak ihtiyaç olan kanı temin etmek oludğunu vurgulayan Şirin, 50 bin insanın kan bilgisini adresleri ve telefonları ile kaydetmeyi hedeflediklerini söyledi. Merkezde, bugüne kadar 15 bin kişinin kan tahlilinin yapılarak, kan gruplarının tespit edildiğini kaydeden Şirin, bunların içinde 3 bin 50 kişinin de donör olarak hizmet verebilecek kan bilgi arşivi olduğunu, kendilerine müracaat olduğu takdirde bu kişilerin kan ihtiyacı söz konusu olduğunda yardımcı olacağını söyledi.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Atilla Şirin, yaptırdıkları tahliller neticesinde kan veren vatandaşların kan gruplarının belirlendiğini dile getirerek, 'Konya'da 15 bin kişi üzerinde yaptığımız çalışmalarda, çok enteresan sonuçlar ortaya çıktı. Çıkan sonuçlarda, A grubu RH (+) Pozitif'te dünya ortalaması yüzde 34, Türkiye ortalaması yüzde 37.8, Konya ortalaması ise yüzde 38'dir. Diğer gruplar da buna çok yakındır. Kan tahlilini yaptığımız kişilerde; O RH (+) yüzde 29.5, A RH (+) yüzde 38, B RH (+) yüzde 15, AB RH (+) yüzde 6, O RH (-) yüzde 3, A RH (-) yüzde 4, B RH (-) yüzde 1.5, AB RH (-) yüzde 0.8 kan grubu belirlenmiştir. Türkiye ortalamasının tipik bir örneğini Konya'da görüyoruz ' dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi Sağlık Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından, sosyal belediyecilik çalışmaları çerçevesinde halkın hizmetine sunulan kan grubu tayini ve Kan Merkezi çalışmalarının ücretsiz olduğunun altını çizen Şirin, şunları söyledi: 'Kan, sağlığı yakından ilgilendirdiği için ücretli olması düşünülemezdi. Kan grubu belirlemek için, çeşitli mahallelerde gezici kan araçlarımız hizmet verdiyoruz. Ben herkesi insani bir görev olan kan vermeye davet ediyorum. Kan vermek onurlu ve insani bir davranıştır.'
Kan Vermenin Faydaları:
- Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur.
- Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur.
- Kandaki yüksek yağ oranı düşer.
- Kan bağışı kalp krizi ihtimalini % 90 azaltır.
- Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur.
- Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan uyuşmazlığı olan bir bebeğin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının, size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür.