News
BM İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONFERANSI’NDA AVRUPA AKILLI TURİZM BAŞKENT ADAYI KONYA ANLATILDI
Konya Büyükşehir Belediyesi, Azerbaycan’nın başkenti Bakü’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı kapsamında katıldığı “Sürdürülebilir Destinasyon Yönetimi: Turizm Endüstrisi ve Destinasyonların Dönüşümü" konulu panelde, Avrupa Akıllı Turizm Başkenti Adayı Konya’nın sürdürülebilir turizme katkılarını anlattı.
Konya Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından her yıl düzenlenen İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP29) “Sürdürülebilir Destinasyon Yönetimi: Turizm Endüstrisi ve Destinasyonların Dönüşümü" konulu panele katıldı.
Bu yıl 11-22 Kasım tarihleri arasında düzenlenen İklim Değişikliği Konferansı, Türkiye başta olmak üzere 100’den fazla ülkeden on binlerce kişinin katılımıyla Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
KONYA BÜYÜKŞEHİR "SÜRDÜRÜLEBİLİR DESTİNASYON YÖNETİMİ: TURİZM ENDÜSTRİSİ VE DESTİNASYONLARIN DÖNÜŞÜMÜ" KONULU PANELE KATILDI
COP29 kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından organize edilen Türkiye pavilionunda İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik başta olmak üzere birçok konuda konuşmalar gerçekleştirilirken "Sürdürülebilir Destinasyon Yönetimi: Turizm Endüstrisi ve Destinasyonların Dönüşümü" konulu panelde Konya Büyükşehir Belediyesi de yer aldı.
Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Kapadokya Üniversitesi, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ve Türkiye Otelciler Birliğinin (TÜROB) de yer aldığı panelde Sürdürülebilir Turizme, Akıllı Şehirler perspektifinde Konya’nın yerelde yaptığı katkılar detaylı olarak anlatıldı.
Konya’nın Avrupa Akıllı Turizm Başkenti finalisti olmasını sağlayan politikaların ve girişimlerin anlatıldığı panelde, sürdürülebilirliğin kentsel planlama ve turizm geliştirme projelerine nasıl entegre edildiği, sürdürülebilir turizmi teşvik etmek için Konya’da hangi yenilikçi teknolojiler ve stratejilerin hayata geçirildiğine yer verildi.
Konya’daki karbon ayak izini azaltmak için 100’den fazla noktada hayata geçirilen Akıllı Kavşak Sistemi, alternatif enerji kaynakları kullanımı ve sürdürülebilir ulaşım için 635 kilometre ile dünyanın en uzun ikinci bisiklet yoluna sahip Konya’da, geçtiğimiz yıl hareketlilik alanında Dünya Akıllı Şehirler Kongresi’nde ödül alan bisiklet tramvayı katılımcılara anlatıldı.
Kültürel mirası korumak için Türkiye’nin en büyük ihya projelerinden olan Darü’l-Mülk Projesi ve Selçuklu sultanlarının yapay zeka desteğiyle silikon heykellerinin yer aldığı Darü’l-Mülk Sergi Sarayı, Mevlana Müzesi ve Şeb-i Arus gibi etkinliklerle ilgili detaylı bilgi verildi.
Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası, Konya Turizm Master Planı ve Bisiklet Master Planı’ndan bahsedilen panelde inovatif çözümler konusunda hayata geçirilen ATUS, Engelsiz Konya Mobil Uygulaması, Konyakart, TRKart, Konyakart KİOSK, Engelsiz KİOSK gibi Akıllı ve Yeşil Ulaşım Sistemleri’nin yanı sıra dijital turizm teknolojileri kapsamında artırılmış gerçeklik destekli “Bir Bilenle, Burası Konya” mobil uygulaması ve web sayfası, GoKonya web sayfası ve sosyal medya hesapları anlatıldı.
Avrupa Akıllı Turizm Başkenti Adaylığı başvurusu sonucu finalist 7 şehirden birisi olan Konya’nın bu unvanı alan Türkiye’deki ilk şehir olması durumunda 2025 yılı için şehre çok büyük getirileri olacağı belirtilirken desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’na ve Kapadokya Üniversitesi’ne teşekkür edildi.