News
Bilimsel Budama Teknikleri Semineri
Konya Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü 'Kentsel Yeşil Dokunun Analizi ve Bakım Esasları' konulu bir seminer düzenliyor. Mevlâna Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen seminer 3 gün sürecek.
Seminerin açışını yapan Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Şube Müdür Vekili Ceylani Kılıç, seminerin şehrin mevcut yeşil dokusunun korunması ve geliştirilmesi için kendilerine yol göstereceğini dile getirdi. Konya Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi ise Konya'nın yeşil dokusunun her geçen gün artırıldığını müşahede ettiklerini belirterek Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde şehir merkezinde ve şehir etrafında yoğun bir ağaçlandırma faaliyetinin yürütüldüğünü ve bununda bölge için önemli bir kazanç olduğunu bildirdi. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Asan, daha önce çeşitli illerde düzenledikleri bu tür etkinliklerin yeşil dokunun korunmasına önemli katkılar sağladığını, mevcut seminerinde Konya ve bölgesine katkı sağlayacağını söyledi. S.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Zeki Kara, yeşillendirme alanında önemli çalışmalar yapıldığını ifade ederek özellikle yağışların yetersiz olduğu Konya Ovası'nda bir ağacın yetiştirilmesi ve korunmasının zor olduğunu bildirdi.
Daha sonra kürsüye gelen Başkan Akyürek, şehri yeşillendirme hedefini ikiye katladıklarını ve bunu yakalama konusunda önemli adımlar attıklarını belirterek şehir merkezini Çanakkale şehitleri adına dikecekleri çiçekli ağaçlarla süsleyeceklerini ifade etti. Başkan Akyürek, 'Çanakkale'de en çok şehit veren illerin başında Konya gelmektedir. Şehitlerimizin aziz hatıraları adına, şehirdeki tüm refüjlere Konyalı şehit sayısı kadar çiçekli ağaç dikimi gerçekleştireceğiz. Bunun yanında şehitlerimiz adına birde anıt yaptıracağız' diye konuştu. Dünyanın bugün küresel ısınmayla mücadele ettiğini ve bu alanda çeşitli kararlar alındığını hatırlatan Başkan Akyürek, 'Küresel ısınmanın en önemli etkenleri arasında yer alan sera gazlarının atmosfere salınması bakımından düşük değere sahip illeri arasında yer alıyoruz. Buna rağmen biz üzerimize düşeni yaparak, özellikle baca kontrolleri, sanayi sitelerindeki filtre kontrolleri ve motorlu taşıtların egzoz kontrollerinin yaygılaştırılması ve gerekli tedbirlerin alınmasıyla şehrimizden atmosfere sera gazının salgılanma oranını düşüreceğiz. Dünyada 2020'ye kadar sera gazı etkisi yapan karbondioksitin azaltılması ile ilgili çeşitli kararlar alındı. Konya olarak 2020 yılına kadar değil 2010 yılında şehrimizdeki karbondioksit salınmasının yüzde 20 azaltılması için çalışmalara şimdiden başladık. Ayrıca hizmet dönemimizde Konya'daki yeşil alan miktarını iki katına çıkaracağız demiştik. Şu anda 20 milyon metrekareden 36 milyon metrekareye ulaştık. Yakın zamanda AB standartlarını yakalayacağız. Özellikle yeşil alanların zenginleştirilmesi ile ilgili bu kadar yatırım yaparken bu alanların korunması da bizim için öncelikli hale geldi. Bir ağaç ancak 20 yılda özenle yetişiyor. Bu bakımdan bir ağacın budamasını yaparken daha dikkatli ve bilgili olmak gerekir. Çünkü bir ağacın değeri bir köprülü kavşaktan daha fazladır. Ağaçların budanması, korunması ve yaygınlaştırılması bilimsel çalışmalar ışığında yürütülmelidir' dedi.
Başkan Akyürek'in konuşmasının ardından 3 gün sürecek seminere geçildi. Seminerin ilk oturumuna Prof.Dr. Ünal Asan başkanlık ederken 'Konya'da Yeşil Alan ve Ağaçlandırma Çalışmaları' konusunda Ceylani Kılıç, 'İstanbul'da Yapılan Budama Çalışmaları ve Dünya Örnekleri' konusunda M.İhsan Şimşek ve 'Kent Peyzajı Yol Ağaçlandırmaları 'konusunda Prof.Dr. Adnan Uzun birer sunum yaptılar. Seminere Türkiye'nin dört bir yanında yüzün üzerinde belediye yöneticisi ve çalışanı katılıyor.