News
BEYŞEHİR EŞREFOĞLU CAMİİ UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ’NDE
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 10 bin yıllık geçmişiyle dünyanın bilinen en eski yerleşim yerlerinden olan Çatalhöyük’ün ardından Beyşehir Eşrefoğlu Camii’nin de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındığını belirterek, “Hem ülkemizden hem de dünyadan ziyaretçileri şanlı ecdadımızdan bize miras kalan bu nadide eseri görmeye davet ediyorum. Konya’mız için hayırlı olsun” dedi.
Orta Asya’dan Horosan bölgesine Türklerin mimari üslubunu günümüze taşıyan ahşap direkli ve kirişli camilerin, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasının ardından Beyşehir Eşrefoğlu Camii de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını anımsatarak, paha biçilemez bu kültür hazinelerini korumak ve sonraki nesillere aktarmak için önemli çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.
10 bin yıllık geçmişiyle dünyanın bilinen en eski yerleşim yerlerinden olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Çatalhöyük’ün ardından Beyşehir Eşrefoğlu Camii’nin de listeye eklenmesinden dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Başkan Altay, şunları kaydetti:
“Büyükşehir Belediyesi olarak her köşesi tarihin köklü izlerini taşıyan Konya’mız, her dönemde insanlık tarihinin en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Çatalhöyük’ün ardından Beyşehir Eşrefoğlu Camii’mizin de UNESCO Dünya Mirası listesine girmesiyle büyük bir mutluluk duyduk. Bu tarihi değerlerin daha geniş kitlelere tanıtılması ve korunması için UNESCO Dünya Mirası listesine girmesini şehrimiz için oldukça kıymetli buluyorum. Hem ülkemizden hem de dünyadan ziyaretçileri şanlı ecdadımızdan bize miras kalan bu nadide eseri görmeye davet ediyorum. Konya’mız için hayırlı olsun.”
Eşrefoğlu Camii, Anadolu’daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinalidir. Konya’nın Beyşehir ilçesinin kuzeyinde, İçerişehir Mahallesi’nde yer alır. Eşrefoğlu Camii, bir türbe, kervansaray ve hamam ile birlikte külliye şeklinde 1296-1299 yılları arasında Eşrefoğulları Beyliği döneminde Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır.