News
Başkan Akyürek TRT GAP'a Konuk Oldu
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, TRT GAP Televizyonu'nda Tolga Gören'in sunduğu Gide Gide GAP programına katıldı.
Programda Tolga Gören'in sorularını yanıtlayan Başkan Akyürek, Konya'nın tarihi ve kültürel geçmişinin yanında ekonomik anlamda da önemli bir misyona sahip olduğunu belirtti. Konya'daki ihracatın büyüklüğüne dikkat çeken Başkan Akyürek, birçok yönden model bir şehir olan Konya'nın gücünü geçmişten alarak geleceğe dev adımlarla ilerlediğini ifade etti.
KONYA GÜVENLİ BİR ŞEHİRDİR
Konya'nın zaman zaman sermaye hareketleri konusunda eleştirildiğine de dikkat çeken Başkan Akyürek, 'Konya'da 3 tane organize sanayi bölgesi var. Burada 500'ün üzerinde fabrika faaliyet gösteriyor. Bunların tamamının sermaye yapısını inceleyin. Tamamı öz sermaye ile kurulmuştur. Konyalı sanayici banka kredisi kullanmadan, banka batırmada payı olmadan buraya kadar gelmiştir. Şimdi artık yeni bir sıçrama dönemine giriliyor. Dünya markası olma çalışmaları var. Tabii ki uluslar arası işbirlikleri, dış kredilerin girişi başlamış durumda. Konya aslında bir KOBİ cenneti konumunda. Küçük ve orta boy işletme sayısı Türkiye'de en fazla olan il Konya'dır. Beş bine yakın CNC tezgahlı elektronik makinalarla üretim yapan tesis var. Bunların büyük çoğunluğu büyük ölçekli fabrika konumuna gelirken, bir bölümü de daha da büyüyerek dünya markası olmuş durumda. Mesela, Konya'da özellikle otomotiv yan sanayinde üretim yapan öyle fabrikalar var ki, İtalya'ya, Fransa'ya otomotiv yedek parçası ihraç ediyor. İtalya'ya kundura ihraç ediyor. Tarımda öne çıkan birçok ülkeye tarım makinaları ihraç ediyor. Zaten Afrika ve Asya'ya, tarım ve değirmen makinalarında en büyük ihracatçı Konya'dır. Bunun ben, vatansever, ülkesine bağlı ve üretim aşığı sanayiciler eliyle gerçekleştirildiğini görüyorum. Birtakım sermaye tartışmaları oldu. Yurtdışı yatırımlar, çok ortaklı şirketler, ülkenin geldiği noktada krizlerden etkilenmeler oldu. 23 ilde yaptırdığımız bir ankette, Konya; en çok ticaret yapılmak istenen ve ailelerin çocuklarını okutmak istedikleri birinci il oldu. Konya bu manada güvenli bir şehir' dedi.
Konya'da bulunan 80 bin üniversite öğrencisine yönelik yatırımların ve eğitim yardımlarının yanında fiziki ve sosyal çalışmaların da yoğun bir şekilde devam ettiğini hatırlatan Başkan Akyürek, Konya'nın problemlerinin çözülmesi ile Türkiye'nin 19'da birinin sorunsuz hale geleceğini belirtti.
7-17 ARALIK'TA KONYA'DA FARKLI BİR BAYRAM YAŞANACAK
Tolga Gören'in bir sorusu üzerine Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanarak hizmete sunulan Mevlana Kültür Merkezi ile ilgili de bilgi veren Başkan Akyürek şöyle konuştu: '15 yılda yüzde 35'i tamamlanan merkez, Büyükşehir Belediyesi tarafından 100 günde tamamlandı. Burası dünyadaki en büyük sema salonu olma özelliğine sahip. Böylece Türkiye'nin en önemli kültür merkezine imza attık. Mevlana ile ilgili çalışmalar sadece Konya'ya değil, Türkiye'ye de katkı yapmış oluyor. Şu anda İngilizce ve İtalyanca Mesnevi'yi bastık. 800 yılda sekiz yabancı dile çevrilen Mesnevi, gelecek yıl 10 yabancı dili aşmış olacak. Geçmiş yıllarda Mevlana'yı Anma Törenleri'ni 10-15 bin insan izleyebiliyordu. Kültür Merkezi ile bu sayı 50 binleri bulacak. Artık 7 gün yetmeyince bu yıl 10 güne çıkardık ama yine de haftalar öncesinden yerler doldu. Bu yıl ilk kez Kültür Bakanımız 20 ülkenin Kültür Bakanı'nı davet etti. Devlet Bakanımız Mehmet Aydın da, Medeniyetler Arası İşbirliğinde görevli devlet adamlarını davet edeceklerini bildirdi. Büyük bir coşkuyla Mevlana Törenleri'ne doğru ilerliyoruz. Başbakanımız ve birçok devlet adamının katılımı ile 7-17 Aralık arası Konya'da farklı bir bayram yaşanmış olacak.'
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, TRT GAP'taki programın ardından İhlas Medya Grup Başkan Yardımcısı Murat Odabaş, İHA Ankara Temsilcisi Behçet Aksoy, Türkiye Gazetesi Ankara Haber Müdürü Akif Bülbül ve Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'i de ziyaret etti.