News
Başkan Akyürek: Şehrin Sırrına Vakıf Olmak Gerekiyor
Türkiye Yazarlar Birliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi başladı.
Dünyadan ve Türkiyenin farklı şehirlerinden yazarların katıldığı kongre, açılışı Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlunun konuşmasıyla başladı.
Daha sonra konuşan TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Türkiye Yazarlar Birliğinin gerçekleştirdiği faaliyetlerle örnek olarak kabul edildiğini belirterek, katkıları nedeniyle Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyüreke teşekkür etti.
ŞEHİR DENİLİNCE AKLA KONYA GELİYOR
Şehir denilince zihinlerde canlanan 10 tane isim olsa mutlaka bunların içine Konyanın gireceğini kaydeden Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan, Konyada kongrenin yapılmasının anlama uygun bir faaliyet olduğunu ifade etti. 3 gün boyunca sadece şehirlerin tarihini değil, edebiyatını, sanatını, kültürünü konuşacaklarını dile getiren Doğan, Şehir tarihi yazmak, dünya tarihi yazmak gibidir. Dünya tarihi, şehirlerin tarihinden oluşuyor desek yanlış olmaz dedi.
Toplantıya katılan AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, geçmişin ruhunu bugüne taşımanın önemine dikkat çekerken; Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, bugüne ulaşan mirası koruyarak gelecek kuşaklara aktarmak gerektiğini vurguladı.
ŞEHRİN SIRRINA VAKIF OLMAK GEREKİYOR
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, şehirlerin taştan, topraktan, binadan ibaret olmadığını; şehirlerin de bir ruhu olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, şehre hizmet edebilmek için o ruhu kavramak gerektiğini söyledi. Şehrin sırrına vakıf olmadan şehre hizmet edilmez diyen Başkan Akyürek, kendilerinin de şehir ruhuna katkı yapacak önemli çalışmalara başladıklarını, kongrenin çalışmalarına ışık tutacağını ifade etti.
Ülkemizde geçmişteki ihmaller nedeniyle tarihi dokunun önemli oranda kaybedildiğini, Konyada binden fazla tarihi eserin kaybolduğunu anımsatan Başkan Akyürek, Hiç olmazsa merkezde geri kalan tescilli yapıları, ecdad mirası olan eserleri koruma amacıyla büyük bir çalışma yürütüyoruz. 2.687 binanın ve yapının yenilemesini, gerçek manasına uygun, kadim bir şehir geleneği ve kültürüne yakışır bir tarzda devam ettiriyoruz. İmar artışı yapmadan, tamamen tarihi dokuya uygun olarak bin yıllık Selçuklu çarşısının restorasyonunu yapıyoruz. İsmi bile unutulmuş olan Türbe Meydanının yapımını yürütüyoruz dile konuştu.
ŞEHİR TARİHİ KONYA TARİHİNDEN İBARETTİR DENEBİLİR
Kültürel çalışmaların ve şehir tarihi ile ilgili kaybolan kültürün canlandırılması çalışmasının, köprülü kavşaklar yapmaktan, parklar, bahçeler yapmaktan daha önemli olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, şöyle devam etti: Çünkü kültürünü koruyamayan bir şehrin geleceğe kendisini taşıması mümkün değil. Yeryüzünde şehirler arası rekabet, ülkeler arası rekabetin yerini almıştır diye bir tez var. Bunun anlamı şudur: Sadece bina yüksekliğiyle, yolların genişliği, alt ve üst yapısıyla değildir rekabet. Geçmişi, kültürü bugüne nasıl taşıdığı gibi faktörler daha büyük önem arz ediyor. Bu açıdan Konyanın şanslı olduğunu, ama eksikleri bulunduğunu ifade ediyorum. Şansımız, kadim bir şehircilik geleneğinden geliyor. Belki şehir tarihi Konya tarihinden ibarettir, desem iddialı olsa da; insanlık tarihinde bilinen en eski şehir yaşamlarından birisinin Konyada, Çatalhüyükte gerçekleştiğini biliyoruz.
AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, gelecek nesillere yön vermek için geçmiş kültürü ve medeniyetimizi bilmek gerektiğini vurgulayarak, Şehir kültürü sadece yapılardan ibaret değildir. Şehirdeki insanlardan yaşam tarzına kadar hal ve hareketlerin hepsi kültürün ve medeniyetin bir parçasıdır dedi.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise, Hazreti Mevlananın Mesnevisi ile şehri yönetenlerin yaptığı Alaadin Camiinin Konyanın medeniyetinin oluşmasındaki katkıların birbirine çok benzer olduğunu belirterek, Bundan sonra sadece yeni eserler yapmakla değil, yeni düşünceler de üreterek şehir tarihine katkıda bulunabileceğimizi düşünüyorum diye konuştu.
Konuşmaların ardından Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyüreke teşekkür plaketi takdim etti.
7 Ekime kadar sürecek toplantılar Şehir kültürdür, medeniyettir başlığı altında değerlendirilecek.