News
Başkan Akyürek, Atıksu Arıtma Tesislerini İnceledi
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapımı sürdürülen Atıksu Arıtma Tesislerinde incelemelerde bulundu.
Başkan Akyürekin inceleme gezisine Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşmut Okur, KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Sorgun, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Süleyman Şenol Aydın ve Abdülmelik Ötegen ile daire başkanları katıldı. Yapımı devam eden tesisleri gezerek yapımcı firma yetkilileri ile mühendislerden bilgi alan Başkan Akyürek, tesis kapsamında yapımı devam eden tüm birimleri ayrı ayrı inceledi.
İLK KEZ ULTRAVİYOLE İLE DEZENFEKTE
Atıksu Arıtma Tesislerinin gerek proje, gerekse inşaat ve ekipman olarak Avrupada uygulanan teknolojik niteliklere sahip olduğunu, bir milyon kişilik kapasitesiyle de ülkemizin en büyük atıksu arıtma tesislerinden biri olacağını kaydeden Başkan Akyürek, tesis için yapılan fizibilite çalışması sonucuna göre Konya için en uygun sistem olan Klasik Aktif Çamur Sisteminin seçildiğini kaydetti. Başkan Akyürek, Türkiyedeki büyük atıksu arıtma tesisleri arasında ilk kez Konya Atıksu Arıtma Tesislerinde arıtılan suların ultraviyole (uv) ile dezenfekte edileceğini söyledi.
ATIKSU ARITMA KENTİ İNŞA EDİLİYOR
Atıksu Arıtma Tesislerinin geniş kapsamlı olmasıyla adeta Atıksu arıtma kenti gibi olduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, İdari merkezden deşarj alanlarına, elde edilen atığın konulacağı merkezlerden büyük ve küçük parçaların toplanacağı alanlara kadar herşey tek tek ele alınıyor. Bildiğiniz gibi Haliç arıtması dünya çapında ses getirdi. Burası da, Tuz Gölünün çevre probleminin giderilmesi projesinin en önemli ayağı olduğu için ülke çapında ses getirecektir dedi.
KONYA ATIKSU ARITMA TESİSLERİ
Deşarj kriterleri için Avrupa standartları esas alınan tesiste arıtma sonrası organik ve katı madde deşarjları yüzde 95in üzerinde giderilerek Tuz Gölü ekolojisi üzerinde son derece olumlu etkiler gerçekleşecek. Tesisten çıkacak çamur, havasız çürütme sonucu gübre haline geldiğinden çoraklaşmanın yoğun olduğu bölgemizde tarla ıslahı için önemli bir kaynak sağlamış olacak. Tesisten çıkacak su ve gübre tarımda kullanılabilecek, ayrıca, çamur çürütücülerde üretilen metan gazı da elektrik enerjisine dönüştürülerek tesisin önemli bir ihtiyacı geri dönüşüm yoluyla karşılanacak.
Konya''nın 30 yılı aşkın süredir gerçekleştirilmesini beklediği projenin temelini 2004 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan atmıştı. Yüzde 80i tamamlanan tesis yaklaşık 50 milyon YTL''ye mal olacak ve 2008 yılı içinde hizmete girecek.