Türkiye'nin İlk Bilim Merkezi Konya'ya Kuruluyor

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye’de bilime olan ilginin artmasını sağlamak ve yurt genelinde yaygınlaştırmak üzere yaptığı “Bilim Merkezi Kurulması Çağrısı”nın ardından proje sunan Büyükşehirler arasından Konya Büyükşehir Belediyesi’nin projesini oybirliği ile seçerek Türkiye’nin ilk Bilim Merkezi’ni Konya’ya kurmayı kararlaştırdı.

Konuyla ilgili Ankara’da TÜBİTAK merkez binasında düzenlenen toplantıya Devlet Bakanı Mehmet Aydın, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, Konya Valisi Osman Aydın, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, Konya İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Sabri Ak, Konya Sanayi Odası ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çipan ile proje ekibi katıldı.

TÜRKİYE’DE BİLİM KÜLTÜRÜ GELİŞECEK

Toplantıda konuşan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, bilim merkezlerinin her yaştan farklı birikime sahip insanların bilimle buluşturarak, bilim ve teknolojiyi toplum için anlaşılır ve ulaşılır bir hale getiren, kamu ve özel sektör kaynakları ile finanse edilen merkezler olduğunu söyledi.

Bilim merkezi kurulmasına ilişkin 6 büyükşehir belediyesi tarafından proje önerisinin hazırladığını anlatan Aydın, değerlendirme kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi''ne ait proje önerisinin desteklenmesine karar verildiğini söyledi. Bakan Aydın, söz konusu Konya Büyükşehir Belediyesi''ne ait proje önerisinin oy birliğiyle desteklenmeye değer bir proje olduğunu kaydederek, “Bilim merkezleri sayesinde toplumumuzun bütün fertlerinin bilim ve teknoloji ile buluşmalarının sağlanması ve yaratılacak pozitif etki ile Türkiye''de bilim kültürünün geliştirilmesi hedeflenmektedir” dedi.

BİLİM MERKEZİ TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, Konya’da kurulacak bilim merkezinin gelecek yıllardaki bilim merkezi projeleri açısından bir ilk adım olduğunu belirterek, Türkiye’de bilimin yaygınlaşması açısından önem taşıyan bu büyük projenin kalifiye işgücü ve bilgi birikiminin oluşmasına da katkı sağlayacağını vurguladı. Prof. Dr. Nüket Yetiş, Türkiye’ye örnek olacak Konya’daki Bilim Merkezi projesini takiben, 2009 yılı ve sonrasında da yeni proje çağrıları yapılacağını belirterek, hedeflerinin Bilim Merkezleri aracılığıyla bilim kültürünü Türkiye’nin dört bir yanına taşımak olduğunu kaydetti.

BİLİM MERKEZİ KONYA’NIN SEMBOLLERİNDEN OLACAK

Türkiye’deki ilk Bilim Merkezi’nin Konya’ya kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bunun Konya açısından büyük bir dönüm noktası olduğunu kaydetti. Bilim Merkezi’nin Konya’ya çok yakışacağını ve Konya’nın sembollerinden biri olacağını vurgulayan Başkan Akyürek, şunları söyledi: “Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde tahsis edilen arsaya inşaat en kısa sürede başlanacak. Burası Konya’nın bilimsel seviyesini farklı noktalara taşırken Türkiye’ye de örnek olacak. Bilim Merkezi’nin Konya’ya kazandırılmasının en büyük etkeni Konya’daki kurum ve kuruluşların hep birlikte projeye sahip çıkarak çalışması oldu. Birlik ve beraberliğin nasıl güzel gelişmelere vesile olacağını burada gördük. Birlik devam ettiği sürece Konyamız çok daha güzel eserlere kavuşacaktır. Bilim Merkezi Konyamıza hayırlı olsun.”

BİRLİK VE BERABERLİK BAŞARIYI GETİRDİ

Konya Sanayi Odası ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ise, Bilim Merkezi ile Konya’nın hayallerinden birinin daha gerçekleştiğini kaydederek, Konya’nın sergilediğini birlik ve beraberlikle Türkiye’ye örnek olduğunu ifade etti.

Projede emeği geçenlere teşekkür eden Selçuk Üniversitesi Rektöürü Prof. Dr. Rektör Süleyman Okudan, projede üzerlerine düşen görevi en güzelşekilde yerine getireceklerini söyledi.

İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Sabri Ak, Konya’nın geleceğin en önemli şehirlerinden biri olduğunu belirterek, Bilim Merkezi’nin Konya’ya kurulmasının Konya’nın ayrıcalığını ortaya koyduğunu vurguladı.

Bilim Merkezi’nin geçmişi günümüze taşırken, geleceğe sağlam temeller atılmasına katkıda bulunacağını kaydeden İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin ise projenin sonuçlandırılarak verimli bir şekilde kullanılmasını diledi.

Konuşmaların ardından bilim merkezi kurulmasına ilişkin protokol imzalandı.

TÜBİTAK 12 MİLYON YTL DESTEK VERECEK

Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait proje önerisinde, bilim merkezinin kuruluş ve işletme aşamalarına Konya İl Özel İdaresi’nin katkı sağlayacağına ilişkin bir meclis kararı yer alıyor. Ayrıca, Konya İl Özel İdaresi, Konya Sanayi Odası, Konya Organize Sanayi Bölgesi, Selçuk Üniversitesi, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile de protokol imzalanarak işbirliklerinin kapsamı belirlendi. Bilim Merkezi’ni TÜBİTAK 12 milyon YTL destek verirken; Konya Büyükşehir Belediyesi bina ve kapalı alanların, çevre düzenlemesiyle projelendirilmesi, inşası, atölye ve etkinliklerin gerçekleştirilmesi ve bilim merkezinin işletilmesinden sorumlu olacak. Diğer kuruluşlar ise projeye çeşitli katkılar sağlayacak. Bilim Merkezi’nin inşa edilmesi planlanan binasının kapalı alanı 15 bin metrekare, toplam tahsis edilen arsa 100 bin metrekare.


Ana Sayfa