Raylı Sistemlerin Geleceği Konya'da Konuşuldu

Tüm Raylı Sistem İşletmecileri Derneği (TÜRSİD) İşletme Komisyonu’nun 9. toplantısı Konya’nın ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıda şehir içi raylı sistemlerde kazalar ve raylı sistemle ilgili yönetmelikler ele alındı.

Toplantının açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Kılca, Yeni Büyükşehir Yasası ile ilgili bilgi vererek, belediye olarak yasa yürürlüğe girmeden planlı bir çalışma yürüttükleri için ulaşım konusunda aksaklık yaşamadıklarını kaydetti.

Konya’da toplu ulaşımla ilgili çevreci, ekonomik, güvenli ve hızlı yatırımlara önem verdiklerini kaydeden Kılca, “Yatırımlarımızı bu şekilde planladık. Örneğin bisiklet yolları Konya genelinde 400 kilometreyi geçti. Şehir içinde bisiklet yolları ile ilgili geçtiğimiz günlerde bir yönetmelik çıktı. Bu yönetmelik çalışmalarında da Konya örnek alındı. Toplu ulaşımla ilgili çevreci yatırım olarak otobüslerimizin büyük bölümünü doğalgazlı araçlara çevirdik. Şehir merkezinde tarihi eserlere zarar vermemek, görselliği bozmamak adına Türkiye’de ilk defa 12 tane bataryalı tramvay hizmet vermekte. Önemli bir mesafeyi katanersiz bir şekilde geçmekte” dedi.

Anadolu’daki ilk raylı sistemin Konya’da hayata geçirildiğini hatırlatan Kılca, raylı sistemin geleceğinin parlak olduğunu dile getirdi.

RAYLI SİSTEMDE KONYA’YI ÖRNEK ALDIK

Dernek çalışmaları hakkında bilgi veren TÜRSİD Genel Sekreteri Aysun Durna da Bursa’da yapılan raylı sistem çalışmalarında Konya’yı örnek aldıklarını dile getirerek, “Konya’nın Bursa’ya olan katkısını unutmadık. 2001 yılında gezdiğimiz işletmelerden bir tanesiydi. Konya raylı sistemde Türkiye’de ilklerden bir tanesi” diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Mustafa Eşgi’nin de katıldığı toplantıda, raylı sistem işletmelerindeki gelişmeler hakkında sunumlar yapıldı. Toplantıya katılan çeşitli şehirlerden TÜRSİD üyeleri, Alaaddin-Adliye hattındaki bataryalı tramvaylar ile atölyelerde incelemeler de yapacak.


Ana Sayfa