News
1.Uluslararası Film Festivali Başladı
Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından organize edilen '1. Uluslararası Aşkın Film Festivali' başladı. 12 ' 20 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirecek olan etkinlik, alanında dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. Festival öncesinde birer konuşma yapan Türk Yönetmen Ahmet Uluçay, festivalin uzun yıllar sürmesi dileğinde bulunurken, Tunuslu Ünlü Yönetmen Nacer Khemir ise dünyada ilk defa mistik anlamda bir film festivalinin düzenlendiğini belirterek, bunu gerçekleştiren Konya Büyükşehir Belediyesi'ne müteşekkir olduğunu dile getirdi. Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşmet Okur da, Kültür Daire Başkanlığı'nın önemli faaliyetler gerçekleştirdiğini, son 1 yılda onlarca etkinliğe imza atıldığını, film festivalinin geleneksel hale getirileceğine inandığını bildirdi.
Protokol konuşmalarının ardından 1.Uluslararası Aşkın Film Festivali Ron Fricke'nin 'BARAKA' isimli filmi ile başladı. BARAKA festivalin son gününde de gösterime girecek. İnsana, doğaya ve hayata dair her şeyin farklı bir açıyla ele alındığı film inançlardan yola çıkarak genel hayat akışını doğa olayları ile birlikte ekrana taşıyor. Belgesel niteliği taşıyan 'Baraka' kendi alanında en iyiler arasında yer alıyor.
BARAKA
ABD, 1992, 92', renkli
Yönetmen: Ron Fricke
Senaryo: Ron Fricke, Mark Magidson, Bob Green
Görüntü: Ron Fricke
Kurgu: Ron Fricke, Mark Magidson, David E. Aubrey
Müzik: Michael Stearns
Yapım: Magidson Films Inc. 10001 Jefferson Boulevard, Culver City, California, USA
Tel: (310) 842 85 16 Fax: (310) 842 85 18
Dağıtım: Monad Film
Ödüller: FIPRESCI Ödülü Montreal Film Festivali
Baraka, 'varlık', 'nefes' ya da 'kutsama' anlamına gelen bir Sûfi sözcüğü. 14 ay boyunca, altı kıtada, yirmi dört ülkede çekilen bu olağanüstü film de gerçek anlamda bir kutsama. Ron Fricke'nin kamerası, Brezilya'nın yağmur ormanlarından Everest Dağı'na kadar bir çok mekânda dolaşırken, her dilde, her kültürde, doğa ve insan uyumunu kutsayan törenleri eşsiz görüntülerle sunuyor.
Fricke'nin görüntü ve müzikle kurduğu sözsüz anlatı, bir belgesel ya da yolculuk filmi olmaktan öte anlamlar taşıyor. Yarattıkları uygarlığın içinde 'yaşamın soluğu'nu arayan insanlar... Mevlevîlerden Budist Rahipleri'ne uzanan bir çeşitlilikte tüm ritüeller, insanların bütün bir varoluşu kutsamalarını anlatıyor.
Yönetmenin, doğaya yabancılaşan insanın kurduğu dev metropoller, otoyollar, gökdelenler ve insan eli değmemiş doğa parçaları ile oluşturduğu karşıtlıklar, uygarlığın baş döndürücü hızına rağmen evrenin varoluşuna anlamlar yükleyen bir felsefe ortaya koyuyor.
Fricke'ye göre, Baraka doğanın, tarihin, insan ruhunun ve sonsuzluğun yeniden keşfi için
sinema aracılığıyla yapılan kolektif bir yolculuk.
Ron Fricke
Önce, Koyaanisqatsi'nin (1983) görüntü yönetmeni ve kurgucuları ile senaristlerden biri olarak uluslararası alanda adını duyurdu. IMAX projesi için yönettiği Kutsal Yer (1986) ve Kronos (1987) filmleri için hareket kontrollü imgeleri çekme yeteneği olan IMAX'a uygun bir kamera tasarladı. Son filmi Baraka'nın (1992) finalini sağlayan dönen yıldız kümelerini yakalamak için gerekli esnekliği sağlamak üzere bu kamerayı yeniden tasarladı.