News
11. Dünya Tarihi Kentler Konferansı Konya'da Başladı
Konya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde yapılan 11. Dünya Tarihi Kentler Konferansı Konya Dedeman Otelde başladı.
54ü dünya genelinden olmak üzere toplam 158 şehirden 700ü aşkın belediye başkanı, belediye yöneticisi, bilim adamı, büyükelçi, konsolos ve devlet adamının katıldığı toplantının açılışı Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımının kısa konseri ile yapıldı.
KONYA BİRÇOK MEDENİYETİN MERKEZİ OLMUŞTUR
Konya ile ilgili tanıtım filmi ve Konya Türk Tasavvuf Müziği Korosu Şefi Yusuf Kayyanın ney dinletisinin ardından toplantının açış konuşmasını yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, tarihi mirası anlamak ve korumakla ilgili yapılan tüm faaliyetlerin insanlık barışına yapacağı sosyo-genetik katkının en iyi Mevlana şehri Konyadan vurgulanabileceğini belirtti. Başkan Akyürek, Geçmişi 9 bin 400 yıl öncesine uzanan Konyada tarihi mirası anlamaya çalışmak, dar kapsamlı düşüncelere karşı bir üst kimlik oluşturacak, bizi geçmişimizle bir bütün olarak tarihi anlamaya yöneltecektir. İnsanlığın geçmişini aradığı yer olarak tanımlayabileceğimiz Konya, birçok topluluğun, milletin ve medeniyetin merkezi olmuştur. Dünyadaki en önemli arkeolojik alanlardan biri olan Çatalhöyük, Konyanın geçmişine ışık tuttuğu gibi, insanlık tarihinin ilk yerleşimine, ilk ev mimarisine, ilk kutsal yapılarına ve sosyal hayata dair önemli bilgiler vermektedir dedi.
Konyanın 40 bin kilometrekarelik yüzölçümü ile dünyanın birçok ülkesinden daha büyük olduğunu ve birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatan Başkan Akyürek, toplantının büyük bir katılımla yapılmasından ve misafirleri Konyada ağırlamaktan mutluluk duyduğunu da sözlerine ekledi.
TARİHİ KENTLERİN SORUMLULUKLARI VAR
Türkiye Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kayseri Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, dünyanın dört bir yanından Konyada toplanan şehir temsilcilerinin tarihi mirasa sahip çıkmanın mücadelesini verdiğini belirterek, tarihi mirasa sahip çıkarken, geleceğe de sahip çıkıldığını söyledi.
Dünya Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kyoto Belediye Başkanı Daisaku Kadokawa, Mevlana ile tanıdıkları Konyada olmaktan mutluluk duyduklarını vurgulayarak, gösterilen misafirperverlik için Başkan Akyüreke teşekkür etti. Kadokawa, din, dil ve ırk farklılıkları olan dünyada ülkeler arası savaşların ve küresel ısınmanın varlığına dikkat çekti. Birlik olarak önemli sorumlulukları olduğunu kaydeden Kadokawa, insanlar arasındaki karmaşaları şehirlerdeki tarihi tecrübelerden yararlanarak çözmek gerektiğini ifade etti.
Konya Milletvekilleri adına konuşan AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, Konyanın her çağda önemli bir merkez olduğunu hatırlatarak, tarihi şehirlerin taşıdıkları misyon ile tüm insanlığa ait olduklarını söyledi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Konyanın tarih ve kültürel dokusunun yerel anlamda farklı bir ruhu yansıttığını söyledi. Tanrıverdi, yerel yönetimleri güçlü olan ülkelerde demokrasi, insan hakları ve evrensel hukuk kurallarının da iyi işlediğini kaydederek, tüm dünyanın yerel değerlere sahip çıkmasını istedi.
Medeniyetlerin tüm insanlığın ortak mirası olduğunu kaydeden Konya Valisi Osman Aydın ise, Dünya Tarihi Kentler Birliğinin tarihi mirasa sahip çıkma çalışmalarının mutluluk verici olduğunu söyledi.
Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu da, önemli kültürel bir kavşakta yer alan Konyanın her yıl Mevlananın misafirlerini ağırladığını, şimdi ise önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptığını söyledi. Sınırların kalktığı bir dünyada yapılan toplantının geleceğe ışık tutacağını kaydeden Yazıcıoğlu, tarihi kentlerin geleceğinin o ülkedeki herkesin oluşturacağı ortak duyarlılık ile şekilleneceğini ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğunun çeşitli yörelerden sergilediği ve ilgiyle izlenen gösterinin ardından konuşan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise, konferansların sadece el sıkışma yerleri değil, dünyayı, ülkeleri düşünerek yeni şeyler öğrenmenin ve gerçek bireyi oluşturmanın yeri olduğunu, katılan herkesin Konyadan başka bir şehir imajıyla ayrılması gerektiğini belirtti.
KONFERANS 3 GÜN SÜRECEK
Dünyadan ve ülkemizden 158 şehrin temsil edildiği ve konusu Tarihi Şehirlerde Yaşayan Kültürel Miras olan 11inci Dünya Tarihi Şehirler Konferansı 3 sürecek. Konferansta 16, yuvarlak masa toplantılarında ise 18 sunum yapılacak. Konferans kapsamında, bilimsel çalışmalar ve atölye çalışmalarının yanında Konyanın tarihi ve kültürel değerleri ile Kapadokyaya geziler düzenlenecek.