ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürü’nün görev, yetki ve sorumlulukları
a) Daire başkanı tarafından verilen emir ve talimatları yerine getirmek, bağlı personele görev, yetki ve sorumlulukları ile ilgili konularda emir ve talimat vermek.
b) İdari büro iş ve işlemlerinin denetimini yapmak, şube müdürlüğünün iç ve dış yazışmalarını yürütmek.
c) Şube müdürlüğü ile ilgili ihale işlem dosyalarını, ihale onay belgelerini ve harcama belgelerini hazırlamak, daire başkanının onayına sunmak.
ç) Şube müdürlüğü ile ilgili arşiv çalışmalarını ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütmek.
d) Şube müdürlüğüne bağlı personelin yıllık izinlerini düzenlemek ve daire başkanının onayına sunmak.
e) Şube müdürlüğü ile ilgili bilgi edinme başvurularını cevaplamak ve takibini yapmak.
f) Faaliyet alanıyla ilgili konularda projeler üretmek, takip etmek ve uygulamak.
g) Toplumun özel gereksinimli bireyle uyumunu kolaylaştırmak, engelli olmayan bireylerle eşit düzeyde vatandaşlık haklarından faydalanmalarını sağlamak amacıyla bilgilendirme, bilinçlendirme, yönlendirme, danışmanlık, erişilebilirlik, bakım, sosyal ve mesleki iyileştirme hizmetlerini yürütmek.
ğ) İlgili kurum ve kuruluşlarla, üniversitelerle, meslek odalarıyla ve sivil toplum kuruluşlarıyla eş güdümlü çalışarak kurumlar arası koordinasyonu sağlamak, projeler yapmak, sürdürülen projelere destek vermek.
h) Engelli ve yaşlı hizmetleri ile ilgili farkındalık çalışmalarını, özel gün ve haftaların etkinlik programlarını düzenlemek ve yürütmek.
ı) Sosyal Destekler Yönetmeliği çerçevesinde, ihtiyaç sahibi olduğunu belgeleyen engelli ve yaşlı bireylere yönelik medikal desteklerin (manuel-akülü tekerlekli sandalye, özel tertibatlı manuel sandalye, protez-ortez, hasta yatağı vb.) tespiti, temini, dağıtımı ile ilgili faaliyetleri yerine getirmek.
i) Engelli bireylerin manuel, akülü tekerlekli sandalye araçlarının tamir, bakım ve onarım hizmetleri ile ilgili işlemleri yürütmek.
j) Çölyak hastalığı ile ilgili çalışmalar yapmak, glütensiz ürünlere ihtiyaç duyan bireylere temin etmek.
k) İhtiyaç halinde, engelli ve yaşlı bireyleri bulundukları mekânlardan hastane, okul ve kamu kurumu gibi yerlere ulaşımlarını sağlamak.
l) Kimsesiz, yalnız yaşayan özel gereksinimli engelli ve yaşlı bireylerin ev temizliği ve kişisel bakım hizmetlerini planlamak, yapmak ya da yaptırmak.
m) Engelli ve yaşlı bireylere ve ailelerine yönelik kişisel gelişim, sanatsal-fiziksel-kültürel aktivite, mesleki beceri geliştirme, danışmanlık, psiko-sosyal destek gibi faaliyetlerin yürütüldüğü Engelsiz Yaşam Merkezleri ile Yaşlı Yaşam Merkezleri kurmak, işletmek ya da işlettirmek.
n) Engelli bireylerin sosyal yaşama katılımlarını sağlamak amacıyla kulüpler oluşturmak (sanat, müzik, spor vb.) kişisel ve mesleki gelişimleri için kurslar düzenlemek.
o) Özel gereksinimli bireylerin yaşam alanlarındaki özellikle kamu kurumları hizmet binaları başta olmak üzere fiziki engellerin kaldırılması, uygun mimari ve kentsel düzenlemelerin hayata geçirilmesi için farkındalık çalışmaları yapmak.
ö) Engelli bireylerin erişilebilirliğinin sağlanması için belediye birimlerince yapılacak olan hizmetlerin ve yürütülen projelerin planlama, tasarım, denetleme ve uygulama süreçlerinde takibini yapmak.
p) Özel gereksinimli veya yaşlı bireylere yönelik hizmetlerle ilgili yerel, ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip etmek, engelli hizmetlerinin iyileştirilmesine yönelik araştırmalar yapmak, proje hazırlamak ve uygulamak.
r) Engelli bireylerin iş ve işgücü talepleri dikkate alınarak, iş ve meslek sahibi olabilmeleri için uygun çalışma becerilerini kazanmalarını sağlamak, çalışma ortamına uyumları ile ilgili gerekli mesleki eğitim ve rehabilitasyon hizmeti verilmesini sağlamak.
s) Engelli ve yaşlı bireylerle ilgili veri tabanı oluşturmak.
ş) Müdürlüğe bağlı personele ihtiyaç duyulması halinde eğitim hizmetleri almak ya da aldırmak. Moral ve motivasyonu artırıcı sosyal etkinlikler düzenlemek.
t) İlgili mevzuat dâhilinde daire başkanlığının diğer iş ve işlemlerini yürütmek.