Aile ve Toplum Hizmetleri Şube Müdürü’nün görev, yetki ve sorumlulukları  

a) Daire başkanı tarafından verilen emir ve talimatları yerine getirmek, bağlı personele görev, yetki ve sorumlulukları ile ilgili konularda emir ve talimat vermek.

b) İdari büro iş ve işlemlerinin denetimini yapmak,  şube müdürlüğünün iç ve dış yazışmalarını yürütmek.  

c) Şube müdürlüğü ile ilgili ihale işlem dosyalarını, ihale onay belgelerini ve harcama belgelerini hazırlamak, daire başkanının onayına sunmak.

ç) Şube müdürlüğü ile ilgili arşiv çalışmalarını ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütmek. d) Şube müdürlüğüne bağlı personelin yıllık izinlerini düzenlemek ve daire başkanının onayına sunmak.

e) Şube müdürlüğü ile ilgili bilgi edinme başvurularını cevaplamak ve takibini yapmak.

f) Faaliyet alanıyla ilgili konularda projeler üretmek, takip etmek ve uygulamak.

g) Aile ve topluma yönelik koruyucu, önleyici, eğitici, geliştirici, rehberlik ve rehabilite edici sosyal hizmet faaliyetlerini yürütmek veya koordine etmek.

ğ) Bireyin katılımcı, üretken ve kendine yeterli hale gelmesi amacıyla içerisinde koruyucu, önleyici, eğitici, geliştirici, rehberlik ve rehabilite edici faaliyetlerin bulunduğu sosyal hizmet kuruluşlarını açmak, işletmek ya da işlettirmek.

h) Aile yapısını ve değerlerini tehdit eden sorunları ve bu sorunlara yol açan faktörleri tespit etmek, bu sorunlara karşı toplumsal duyarlılığı geliştirici faaliyet ve projeler yürütmek, çözüm önerileri geliştirmek, bu konularda eğitim programları hazırlamak ve uygulamak.  

ı) Ailelerin maddi refahının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak, bu konuda diğer birimler, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli eğitim programları ve projeler hazırlamak ve uygulamak. i) Ailedeki yapısal değişimleri, nedenleri ve sonuçları bakımından araştırmak, değerlendirmek ve aile değerlerinin sağlıklı biçimde korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.  

j) Ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel etkinlikler düzenlemek, toplumu aydınlatıcı yayınlar hazırlamak, eğitsel faaliyet ve projeler yürütmek, ulusal ve uluslararası kongre, seminer, şûra ve benzeri etkinlikler düzenlemek.  

k) Uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapmak, proje geliştirmek ve yürütmek, gerçekleştirilecek çalışma ve etkinliklere katılmak.

l) Sorumluluk alanına ilişkin sorunlar ve yürütülen sosyal hizmet faaliyetlerine ilişkin bilgileri veri tabanı aracılığıyla izlemek, güncellemek ve yapılacak çalışmalarda değerlendirmek.

m) Müdürlüğün görev alanı ile ilgili konularda toplumsal duyarlılığı artırmak amacıyla istatistik ve dokümantasyon hizmetleri yapmak, görsel, basılı yayın ve eğitici programlar hazırlamak veya hazırlatmak.  

n) Aile ve Kadın Destek Merkezleri çalışma usul ve esaslarını belirlemek, her türlü iş ve işlemleri yürütmek, projeler geliştirmek, takip etmek ve uygulamak. Bu hizmetleri gerçekleştirirken sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içerisinde hareket etmek. 

o) Kadın ve çocuklara yönelik her türlü şiddet, taciz, istismarın önlenmesi amacıyla çalışmalarda bulunmak, sosyal, kültürel, ekonomik alanlarda projeler geliştirip uygulamak.

ö) Aile içi iletişim, sağlıklı anne-baba tutumları vb. konularda eğitim seminerleri vermek.  

p) Bağımlılıkla mücadele etmek, bağımlı olabilecek risk gruplarına yönelik önleyici çalışmalar yapmak, gerekirse diğer kuruluşlar ve gönüllülerle işbirliği içerisinde sosyal hizmet kuruluşlarını açmak, işletmek ya da işlettirmek.

r) 0-6 yaş aralığındaki çocuklara psikososyal gelişimlerini sağlıklı olarak sürdürebilecekleri, yaşıtları ile vakit geçirmelerine olanak sağlayacak çalışmalar yapmak, destekler vermek.

s) Mültecilere/Yabancılara yönelik olarak çeşitli sosyal uyum ve rehabilitasyon çalışmaları yapmak.

ş) Müdürlüğe bağlı personele ihtiyaç duyulması halinde eğitim hizmetleri almak ya da aldırmak. Moral ve motivasyonu artırıcı sosyal etkinlikler düzenlemek.  

t) İlgili mevzuat dâhilinde daire başkanlığının diğer iş ve işlemlerini yürütmek.