engelli sayfamiza geçmek için tiklayiniz
     
  • Kültür ve Tarih Şehri
  • Bilim ve Kongre Şehri
  • Eğitim ve Spor Şehri
  • Kalkınmada Öncü Şehir
  • Huzur Şehri
  • Çevre Dostu Şehir
  • Tarım ve Sanayi Şehri
  • Ulaşımda Model Şehir
İsim:
E-Posta:

Ateş Baz-ı Veli Mutfak Kültürü Günleri Başladı  
            Hazreti Mevlana’nın aşçısı olarak bilinen Ateş Baz-ı Veli adına düzenlenen Mutfak Kültürü Günleri, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımı ile başladı.
20.09.2016 17:26 
        Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi ve S.Ü. Anadolu Halk Mutfağı işbirliğiyle Ateş Baz-ı Veli adına düzenlenen Mutfak Kültürü Günleri, yapılan törenle başladı.

Hz. Mevlana’nın aşçısı ve Mevleviliğin önemli isimlerinden Ateş Baz-ı Veli’nin türbesinde başlayan programda konuşan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, uluslararası arenada adına türbe yaptırılan ilk aşçıbaşı olarak bilinen Ateşbaz-ı Veli Hazretlerini sadece aşçı olarak görmenin yanlış olacağını, mutfak kültürünün büyük ekolü olan Ateşbaz’ın aynı zamanda bir eğitim ve terbiye makamı olduğunu vurguladı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, programa katkı yapan herkese teşekkür ederek, “Ateş Baz-ı Veli Hazretlerini, Hz. Mevlana ile birlikte anarken ibret alacağımız hadiseler de mevcut. Hz. Mevlana dergahında Ateş Baz-ı Veli’nin tenceresinde, kazanında belki burada ikram edilen yemekler pişiyordu ama esas olarak insan pişiyordu ve insan-ı kamillerin meydana gelmesine vesile olunuyordu. Böylece toplumun huzur ve mutluluğunun artmasına vesile olunuyordu. Günümüzde de böyle mana erlerine ve kamil insan yetiştirme ocaklarına ve kamil insan olma çabasına ihtiyacımız var” diye konuştu.

Programa katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de bütün kadim medeniyetlerin kendine has örfleri, mutfak kültürü olduğunu belirterek, yemek kültürünün esasında sevgi, aşk, muhabbet, kanaat, israftan uzaklaşma bulunduğu söyledi. Bu ilkeler doğrultusunda yoğrulan ve pişen yemek ya da ekmeklerin bundan tadanlara zevk ve yemeklerin pişmesine vesile olanlara mutluluk verdiğine değinen Tüfenkci, bu sevgi tohumunun, aşkın, muhabbetin günümüzde ihtiyaç duyduğumuz şekliyle devam etmesini temenni etti.

Bakan Tüfenkci, konuşmasının ardından türbe önünde sergilenen, o dönemin Mevlevi mutfağında kullanılan, küp, testi, kazan, kaşık gibi mutfak gereçlerini inceledi.

Programa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, Konya Valisi Yakup Canbolat, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya milletvekilleri ile çok sayıda yerli ve yabancı aşçı katıldı.

Diğer Haberler
1 Sevgi ve Merhamet Şehri Konya’da Hayvanlar İçin Acil Müdahale Ekibi
2 Konya Uluslararası Yeşil Başkentler Kongresi’ne Ev Sahipliği Yapacak
3 Başkan Akyürek Ilgın’da Yatırımları İnceledi Vatandaşlarla Buluştu
4 Kadınhanı’nda Büyükşehir Yatırımları Tam Hız Devam Ediyor
5 Konya ve Kahramanmaraş Medeniyetimizin Temel Şehirleridir
6 Binlerce Öğrenci Tarihi ve Kültürel Değerlerimizi Yakından Tanıyor
7 AK Parti İl Danışma Meclisi ve Vefa Programı Düzenlendi
8 Her Hafta Sonu “Sema”da Buluşalım
9 MUBİS Muhtarlara Büyük Kolaylık Sağlıyor
10 Medeniyetimize ve Mirasımıza Çok İyi Sahip Çıkmalıyız
11Dualarımız Kahraman Mehmetçik İçin
12Yeni Dönemde Şehir Kimliği ve Estetiği Ön Planda Olacak
13Alo 153 ile Kapımız Her Zaman Açık
14Büyükşehir’in Canlı Yayın Kameralarına Büyük İlgi
15Ankara’da Konyalılar Buluşması Yapıldı
16Tarihi Eserler Büyükşehir Koruması Altında
17Büyükşehir’den Hafızlar İçin Daru’l Huffaz
18Konya’nın Tarihi Dokusu Belediye Başkanlarını Etkiledi
192002’den Bugüne Ülkenin Tarihini Değiştirdik
20AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya: Konya Planlamada Örnek Şehir
www.konya.bel.tr geçen hafta günlük ortalama 126.125 kez ziyaret edilmiştir.
Mobil Konya Uygulamamız geçen hafta günlük ortalama 275.112 kez ziyaret edilmiştir.
Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı © Tüm Hakları Saklıdır